Danskernes frygt uden hold i virkeligheden

Knytnæveslag, spark og bøllebank.

22 procent af danskerne er bange for at komme til skade på grund af vold. Det viser en meningsmåling foretaget af Wilke for Newspaq.

Men selvom det kun er knapt hver fjerde, der frygter voldelig kriminalitet, så er danskerne ikke nær så bekymrede, som de burde være.

Kriminaliteten er nemlig ikke faldet tilsvarende, siger forskningschef i Justitsministeriets Forskningskontor Britta Kyvsgaard til Newspaq.

- Det er ikke helt sideløbende, for bekymringen falder i øjeblikket meget mere end kriminaliteten, siger hun.

Og selvom danskernes bekymring ifølge Justitsministeriets egen forskning lige nu er historisk lavt, så er det ikke kriminaliteten der dikterer, hvor bange danskerne er - eller ikke er.

Det kommer tydeligt til udtryk i Nordjylland. Nordjyderne er nemlig dem, der er mest bange for vold - til trods for at regionen sidste år havde det laveste antal anmeldelser for vold i landet. Hver tredje nordjyde er bange for at komme til skade på grund af vold.

Nordjyderne er dermed også mere bange end københavnerne, som sidste år anmeldte intet mindre end 4.609 voldsepisoder, mod nordjydernes 1.567 voldsanmeldelser.

Det er svært at give en forklaring på, hvorfor der ikke nødvendigvis er en direkte sammenhæng mellem risiko for kriminalitet og befolkningens oplevelse af frygt. Det siger professor i sociologi på Aalborg Universitet, Michael Hviid Jacobsen.

Han mener dog, at bekymringen i høj grad stiger og falder i takt med den opmærksomhed, som medierne giver til kriminalstoffet.

- Min opfattelse er, at medierne spiller en meget central rolle i, hvordan mennesker oplever forskellige fænomener, herunder frygt, siger han, og fortsætter:

- Når der er meget fokus i medierne på blandt andet bandekonflikt, vold og skyderier, så ser vi almindeligvis også en opblomstring af befolkningens bekymring, siger Michael Hviid Jacobsen.

Det er Britta Kyvsgaard enig i.

- Det har vi kunnet se i tidligere analyser, at er der meget mediemæssig fokus på kriminaliteten i en periode, så stiger bekymringen, siger hun.

I Midtjylland er kun 11 procent er bange for vold. Det gør regionen til Danmarks mindst frygtsomme.

 

Dagens Gossip