Datter af fængslet ekspræsident erkender valgnederlag i Peru

Skrevet af admin

10/06/2016

Dagens topnyheder

Keiko Fujimori erkender, at hun har tabt præsidentvalget i Peru efter et historisk tæt opgør mod rivalen, Pablo Kuczynski.

Præsidentvalget blev holdt søndag, men resultatet lod vente på sig, fordi valget har været så tæt. Blot 41.438 stemmer skilte de to kandidater.

Desuden var der usikkerhed eller problemer omkring en del af stemmesedlerne, som på grund af det tætte resultat kunne være afgørende for valget og derfor skulle tælles med.

Men fredag erkendte Fujimori altså, at hun har tabt valget.

- Kuczynski vandt med støtte fra dem, der fremmer had, siger hun i en udtalelse, hvor hun også lover, at hendes parti vil "vogte" over den nye præsident og hans regering fra oppositionens pladser i parlamentet.

Dette præsidentvalg i Peru har splittet vælgerne, som for manges vedkommende husker tiden under Keiko Fujimoris far, den tidligere præsident Alberto Fujimori. Han afsoner en dom på 25 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden og korruption.

Hans eftermæle har hvilet som en skygge over datterens valgkamp, selvom Keiko har forsøgt at tage afstand til hans styre - dog uden at erkende, at der blev begået alvorlige menneskeretskrænkelser og forbrydelser under hans styre.

Optællingen i Peru viser, at 77-årige Kuczynski har fået 50,12 procent af stemmerne, mens 41-årige Fujimori har samlet opbakning fra 49,88 procent af vælgerne.

80 procent af Perus 23 millioner vælgere mødte op for at sætte deres kryds.

/ritzau/AFP