De 4 ækle bakteriebomber, dine hænder er i daglig kontakt med

Skrevet af Kirstine Petersen

10/02/2015

Mest læste i dag

Beskidte hænder er en evig kilde til at smitte andre – og os selv – med alskens dårligdomme.

Hvad vi ikke nødvendigvis tænker over, er de smittekilder, vi lystigt og uvidende lader hænderne gramse på i hverdagen. Eksempelvis disse:

1) Sæbe – og sæbedispensere
En god gammeldags håndsæbe ikke er på hitlisten over ting, vi vil slikke på, på et offentligt toilet. Hvis man da vil slikke på noget.

Når ti mennesker har slidt den tamme Dove-sæbe i bund, er dilemmaet ofte: Skal jeg bruge dén der klamme sæbe, eller er det nok bare at skylle fingrene i vand….

Sæbedispensere med flydende sæbe har de fleste det lidt bedre med, men hvad vi ikke tænker over er, at også den indeholder bakterier fra toilet-miljøet.

En undersøgelse viser fx, at 23 procent af 132 undersøgte genopfyldelige sæbedispensere indeholdt bakterier, der i værste tilfælde kan give urinvejsinfektion, sårinfektion og blodforgiftning hos immunsvækkede personer. Bakterierne opstår, når dispenseren ikke bliver vasket, men derimod åbnet og fyldt op igen og igen.

Læs også: Fakta: Se, hvorfor den resistente bakterie mrsa er farlig

2) Håndtag
Ifølge en undersøgelse, baseret på 2.600 podninger på offentlige steder, var 70 procent af bushåndtag inficeret med antibiotika-resistente stafylokokker (MRSA)- altså sygdomsfremkaldende bakterier, der kan udvikle sig til bylder, børnesår og alvorlige infektioner hos mennesker med et svækket immunforsvar.

Læs også: 8 forkølelsesmyter testes: Hvad virker mod forkølelsen, og hvad er pure opspind

3) Klamme klapborde
Skal du rejse med fly eller tog for den sags skyld, har du fra nu af ikke lyst til at hvile håndfladen på skidtet. Ligesom stængerne i bussen, viste ovenstående forsøg, at bordene er smækfyldt med MRSA. Tænk over det, næste gang du sætter kaffekoppen på IC4-togets dertil indrettede bord.

Læs også: Ni nyfødte børn smittet med farlig bakterie

4) Computertastaturet
Tag lige dit tastatur. Vend det på hovedet. Bank let på bagsiden af det, og se alle ”godterne”, der vælter ud.

Klamhedfaktoren er høj – bakterieindholdet ligeså. Stafylokokker og bakterier, der kan angribe både syge og raske mennesker er ikke uset. 22 ud af 24 tastaturer indeholdt i ovenstående forsøg MRSA og andre resistente bakterier.

Selvom ovenstående fire flader ikke just er der, man har lyst til at smøre madpakken i nærheden af fremadrettet, understreger eksperterne bag undersøgelserne, at håndvask er en vigtig del af bekæmpelsen af sygdomme (måske især, hvis man lige husker at vaske sæbedispenseren også).