De danske forbrugeres optimisme halter

Skrevet af admin

23/05/2016

Dagens topnyheder

Tiltroen til økonomien hos forbrugerne tog et dyk i maj. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, hvor de adspurgte over en bred kam har haft sværere ved at finde ja-hatten frem.

Den samlede indikator for forbrugertillid dykkede til 3,2 i maj fra 5,5 i april. Generelt er det synet på Danmarks økonomi, der trækker ned.

De adspurgte var generelt positive, når det kom til familiens situation, men holdningen er mere negative omkring Danmarks økonomiske stilling nu og om et år. For begge er der dog fortsat tale om en forventning om fremgang.

- Selv om forbrugerne er positive over for familiens og Danmarks økonomiske situation, vurderer de, at det ikke er fordelagtigt at anskaffe større forbrugsgoder i øjeblikket. Forbrugerne forventer, at arbejdsløsheden vil være steget om et år, skriver Danmarks Statistik.

Det er ikke godt nyt for privatforbruget, som er en af de faktorer, der skeles ekstra meget til, når det kommer til at skabe økonomisk fremgang.

Ifølge Jyske Banks cheføkonom, Niels Rønholt, er danskernes forsigtige optimisme dog lige netop intakt.

- Men indtil videre har det ikke givet anledning til et mere markant opsving i privatforbruget. Og med et fald i dagens tal går udviklingen selvfølgelig lidt den forkerte vej.

- De allerseneste tal for dankortomsætningen og detailhandlen for april har vist et løft i forhold til marts, men det overordnede billede er stadig, at danskernes forbrug faktisk er gået lidt ned i gear i første del af 2016, skriver Niels Rønholt.

Den flade forbrugertillid kommer samtidig med, at nye tal viser, at beskæftigelsen endnu en gang er steget. I marts kom der 4500 flere job i det private.

- Normalt følges stigende beskæftigelse med høj økonomisk vækst, målt ved BNP, men denne gang er BNP-væksten meget lav. Det er bekymrende, fordi det tyder på, at det ikke går særlig godt med vores produktivitet, altså hvor meget vi får ud af vores arbejdstimer, skriver cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

/ritzau/