De fantastiske seks

I mange år tegnede to store profiler alene dansk atletik: 800 meter-løberen Wilson Kipketer og kuglestøderen, der blev politiker, Joachim B. Olsen. I dag er de for længst fortid, men dansk atletik er tæt på at have en betydeligt bredere vifte af atleter, der i de kommende år kan vinde medaljer og bringe sporten tilbage i fokus.

Med Andreas Bube skadet for sæsonen og ude af betragtning til VM i august, er der er udsigt til, at Danmark holder lav profil. Men startskuddet for en ny æra har lydt, og de store talenter vælter ud af blokkene med ekspres-fart, så der i de kommende år venter der både medaljer og finalepladser til de danske løbere og springere.

Elitecenter-træner Mikkel Larsen hjælper BT med at vurdere de seks største talenters potentiale.

Kristoffer Hari, 15 år, 100 og 200 meter

Hvidovre AM

Personlige rekorder: 100 meter: 10,37 sek., 200 meter: 21,16 sek.

Bedste resultat hidtil: Europæisk rekord for 15-årige, 100 meter 10,37 sek. (2013)

Sidste år begyndte Kristoffer Hari at dyrke atletik. Nu har han fået et gennembrud, der giver forhåbninger om, at Danmark i de kommende år får en vaskeægte sprinterstjerne, der kan løbe med, når de bedste mødes. Foreløbigt gælder det i den kommende måned ungdoms-OL i Utrecht, hvor Hari lige nu ligner favoritten til at vinde guld.

Mikkel Larsen: Hvis han kan holde benene på jorden, er der ingen grund til at sætte grænser for, hvor langt Hari kan nå. Vi må satse på, at hans far kan blive ved med at holde styr på sønnike, for han virker som en løber, der kan være bedst, når det gælder. Det bliver spændende at se ham i international konkurrence, når han møder nogle lidt ældre løbere, og om han kan håndtere, når han møder modgang. Han kan sagtens stå med en EM-medalje om en håndfuld år, for han mangler kun at forbedre sig 3/10 af et sekund, før han vil være finaleklar

Andreas Bube, 25 år, 800 meter

Bagsværd AC

Personlig rekord: 1.44,89 sek.

Bedste resultat hidtil: Sølv ved EM 2012

Med en sølvmedalje ved EM sidste år og adskillige starter ved Diamond League-stævnerne har Andreas Bube allerede fået et internationalt gennembrud, selvom efterfølgende han helkiksede ved OL. Han har demonstreret, at han både formår at løbe klogt og gå op i tempo i spurten, så han kan være med helt fremme, når løbet bliver afgjort i opløbet. I år er han desværre ude med en alvorlig skade, som forhindrer ham i at blive klar til VM til august.

Mikkel Larsen: Hans topniveau er nok ikke meget bedre, end det vi har set. Men Bube skal udvikle sit taktiske næse yderligere, så kan han sagtens nå at vinde yderligere et par internationale medaljer i de kommende år. Han viste taktisk dygtighed ved EM, da han vandt sølv sidste år, og så det stik modsatte ved OL et par måneder senere. Når han er fit for fight igen, skal der lægges en langsigtet plan, og så kan stå i de store finaler i årene frem. Han løber ikke i top-3 ved Diamond League-stævnerne, for der bliver der løbet hurtigt hver gang, men ved mesterskaberne kan Bube bruge sin evne til at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Stina Troest, 19 år, 400 meter hæk

Amager AC

Personlig rekord: 57,55 sekunder(2013)

Bedste resultat hidtil: Guld ved ungdoms-OL (2010)

Efter en langvarig skade er Stina Troest i år vendt tilbage på højeste niveau. Hun har prøvet sig af på 800 meter, hvor hun indendørs løb 2.09 i januar, og siden har Amager-løberen sat nu dansk juniorrekord på 400 meter hæk.

Mikkel Larsen: Stina har helt klart talentet, men hendes udfordring er den absolutte hurtighed. Spørgsmålet er om hun er hurtig nok, for hun både den stærke konkurrencepsyke, som kendetegner mange af de unge, som kommer frem nu, og en god fighterevne. Hun kan nå at komme til at stå i EM-finale og måske en OL-semifinale.

Jannick Klausen, 20 år, højdespring

Århus 1900

Personlig rekord: 2,27 meter, inde (2010)

Bedste resultat hidtil: Nr. 7 ved inde-EM (2011)

Den kun 1,79 meter høje højdespringer vandt senior-DM som 16-årig, og han er måske dansk atletiks største talent, men han er samtidig et af de mest sårbare. Hans fødder har svært ved at holde til belastningen fra den intensive træning, og derfor har han ofte været skadet.

Mikkel Larsen: Det er enten-eller med Jannick. Han skal formentlig opereres i foden på grund af de mange skader, som har plaget ham. Hvis han kan overvinde de problemer, så er der medaljer i ham, og det kan både være ved EM, VM og OL. Han kan stå i finale ved OL i Rio, hvis ellers han kan holde sin træning kørende uden hele tiden at blive skadet. Han har altid vist, at han har x-faktor og kan præstere på dagen, så der kan sagtens være både 3, 4 eller 5 medaljer i ham i de kommende år, men hvis ikke han får løst sine fodproblemer, så det nok slut nu.

Andreas Trajkovski, 20 år, længdespring

Københavns IF

Personlig rekord: 7,82 meter (2012)

Bedste resultat hidtil: Sølv ved junior-VM 2012

Sønnen af veteran-sprinteren Christian Trajkovski blev dansk senior-meter på 100 meter i 2011, men det er i længdespring, at han kan komme til at gøre bemærket på internationalt niveau. Foreløbigt har han toppet med en sølvmedalje ved junior-VM sidste år.

Mikkel Larsen: Han kommer fra sprint og hans hurtighed er ret udbygget, men der er stadig mange områder, som han kan forbedre, både fysisk og springteknisk. Han skal på college i USA, hvor nogle talenter eksploderer i deres udvikling, mens andre går ned på det. Andreas kommer aldrig til at sætte verdensrekord, men i løbet af 6-7 år kan han komme finaler ved OL, VM og EM. Han har bevist, at han er en god konkurrencepsyke, og ved EM kan Andreas sagtens tage medaljer.

Abdi Hakim Ulad, 22 år, 10.000 meter

Korsør AM

Personlig rekord: 10.000 meter bane: 28.57,06 (2012)

Bedste resultater hidtil: Dansk mester i lang cross og dansk mester på landevej (2012), NM i cross (2012)

Abdi Hakim Ulad kom til Danmark som 11-årig flygtning fra Somalia. I foråret 2012 fik han sit gennembrud i Danmark og blev dobbelt dansk mester, både på 10 km landevej og på den lange cross-distance. For et halvt år siden var der store forhåbninger til ham ved EM i cross, men han styrtede i starten af løbet og endte på en 11. plads. Det var dog nok til, at han senere blev udtaget til Europa-holdet ved den prestigefyldte landskamp i Edinburgh i begyndelsen af året, men her var han uheldig og styrtede igen. Senest har han sat ny personlig rekord og løbet lige under 14 minutter på 5000 meter.

Mikkel Larsen: Han skal ikke satse på 5000 meter, men derimod 10.000 meter og på sigt måske maraton. Han er en let løber og stadig i forhold til distancerne, hvor man først laver sine bedste resultater ind i 30erne. Abdi har mere talent end nogle af de løbere, som i øjeblikket dominerer de lange distancer, Henrik Them og Jesper Faurschou. I denne vinter har han lært, at der bliver brugt lidt mere albuer internationalt, og hvis han kan tage den erfaring med sig og så ellers holde til træningen, så kan han sagtens stå en EM-finale på 10.000 meter i de kommende år.

Andre atleter, som kan udvikle sig til danske profiler, hvis de tager et hop i deres udvikling og får et gennembrud de kommende år:

Nick Ekelund-Arenander, 400 meter

Andreas Bueno, 1500 meter

Andreas Martinsen, 110 meter hækkeløb

Peder Pawel Nielsen, Trespring

Trine Muldbjerg, kuglestød

Dagens Gossip