De hyppigste årsager til hjertetilfælde hos kvinder

Det er American Heart Association, der netop har udgivet en række retningslinjer for kvinder i forhold til, hvad de største risikofaktorer er for at få et hjertetilfælde. Det er især vores hormoner, der gør, at vi har en større risiko end mænd.

Liza Marklund: Blev indlagt med mistanke om blodprop. Læs mere på Femina.dk

Her er de seks hyppigste årsager til hjertetilfælde hos kvinder:

1) Forhøjet blodtryk

Et forhøjet blodtryk er den væsentligste årsag til, at vi risikerer at få et hjertetilfælde. Derfor lyder anbefalingerne i retningslinjerne, at vi bør leve på en måde, der holder vores blodtryk i normalområdet. Det vil sige en sund livsstil med alsidig kost og regelmæssig motion.

2) Svangerskabsforgiftning

Der er en øget risiko for at få et hjertetilfælde både under graviditeten, hvis du lider af svangerskabsforgiftning, men også bagefter. Har du lidt af svangerskabsforgiftning under en graviditet, er det derfor vigtigt, at du også i fremtiden holder øje med, at dit blodtryk ikke bliver forhøjet og generelt lever en sund og ustresset tilværelse.

Tjek symptomerne på, at du som kvinde har fået et hjertetilfælde, på Femina.dk

3) P-piller

Hvis du tager p-piller, så er det relevant at vide, at det faktisk giver en forøget risiko for hjertetilfælde og blodpropper i kroppen generelt. Derfor kan det være en god idé at få målt dit blodtryk både før og efter, du starter på pillerne. Hvis du er ryger, så frarådes p-piller helt ifølge de nye amerikanske retningslinjer.

4) Hormonbehandling i klimakteriet

Ifølge retningslinjerne så har undersøgelser vist, at der kan være en sammenhæng mellem hjerte-karsygdomme og den hormonbehandling, som mange kvinder får for at slippe for generne i klimakteriet.

5) Migræne med aura

Hvis du er så uheldig at lide af migræne med aura, hvilket fx kan betyde synsforstyrrelser, følelsesløshed og talebesvær i forbindelse med hovedpineanfaldene, så vil din risiko for hjertetilfælde også være øget. Der er desværre ikke nogen forskning, der endnu har påvist, at det kan hjælpe at behandle imod migræneanfaldene i forhold til risikoen for hjertetilfælde.

6) Arterieflimren

Hvis du lider af arterieflimren, hvilket kan betyde tilfælde af pludselig øget hjerterytme, at hjertet springer slag over eller andre ualmindeligheder i hjerteslagene, så vil din risiko for at få hjertetilfælde være øget fire til fem gange. Det vil dog kunne hjælpe at få behandling, så du får hjerterytmen under kontrol.

Af Lisbeth Madsen/NewsDesk, Aller Media.

 

Dagens Gossip