De lagde NemID ned i syv timer: Nu falder dommen

Skrevet af admin

14/04/2016

Dagens topnyheder

Efter et langt tilløb behandler Retten i Randers torsdag en sag mod tre mænd i begyndelsen af 20'erne.

De tre unge mænd er tiltalt for at have lagt systemet bag NemID ned i syv timer. Det skete 11. april 2013, og angrebet foregik ved, at serveren blev bombarderet med forespørgsler fra et netværk af computere.

Det fik serveren til at lukke ned, og dermed kunne millioner af danskere ikke bruge eksempelvis netbank eller indberette oplysninger til Skat ved hjælp af NemID.

To af de tre tiltalte er også tiltalt for lignende angreb mod hjemmesiden borger.dk, ligesom en af de tiltalte ifølge anklageskriftet satte et angreb i gang mod dsb.dk og rejseplanen.dk. Der var dog i disse tilfælde kun tale om angreb af kortere varighed.

De tre mænd blev anholdt og frihedsberøvet et enkelt døgn i juni 2013, før de blev løsladt.

De tiltalte erkender sig skyldige, og dermed er der tale om en tilståelsessag.

Anklager Morten Rasmussen fra Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi erkender, at sagen har været længe undervejs.

Der skyldes forskellige forhold, som han vil redegøre for under retsmødet, oplyser han.

Mændene er tiltalt efter en paragraf i straffeloven, der handler om omfattende forstyrrelser af samfærdselsmidler, herunder informationssystemer.

Københavns Byret afsagde sidste år dom i en lignende sag om angreb mod fagforeningen 3Fs hjemmeside og hjemmesider tilhørende LO og HK.

Angrebene fandt sted i 2012 i kølvandet på faglige organisationers kamp mod Restaurant Vejlegården for at få restauranten til at tegne overenskomst med 3F.

Den tiltalte, der blev anset som hovedmanden bag angrebet, blev idømt betinget fængsel i 60 dage. En anden blev idømt betinget fængsel i 40 dage, og en tredje person blev dømt til at modtage psykiatrisk behandling.

De tre blev desuden dømt til at betale en erstatning på knap halvanden million kroner til 3F.

/ritzau/