De Radikale: EU må fordele syriske flygtninge

EU skal modtage syriske flygtninge fra tyrkiske lejre, når Tyrkiet til gengæld er parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland. Desuden skal Visegrad-landene - Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovakiet - også modtage nogle af de 160.000 flygtninge, som EU fordeler.

Det siger De Radikales tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard. EU og Tyrkiet er tæt på en aftale efter maratonforhandlinger. Tyrkiet modtager afviste asylansøgere, men EU tager én syrisk flygtning fra tyrkiske lejre for hver afvist asylansøger fra Grækenland.

- I nat er vi kommet et pænt skridt tættere på en EU-løsning med Tyrkiet. Det er godt, for det er den eneste mulige løsning på krisen. Nu er situationen uholdbar. Men mange ting kan gå galt, siger Martin Lidegaard.

EU skal betale til lejre i Tyrkiet, i Jordan og Libanon. Samtidig skal Visegrad-landene med i EU's fælles løsning. Endelig skal Tyrkiet altså tage afviste asylansøgere fra Grækenland, siger han.

- Præsident Erdogan bestemmer. Derfor har man taget en timeout i forhandlingerne. Det er et skridt i den rigtige retning. Det er ikke de stærkeste, som betaler menneskesmuglere mest, der får en chance, men nu kan vi tage hele familier, siger Martin Lidegaard.

EU kan først fordele flygtninge, når der er kontrol med EU's ydre grænser. Afviste asylansøgere kan returneres, fordi Tyrkiet er et sikkert land, fastslår Lidegaard.

- Menneskesmuglerne skal ikke definere, hvem der kan søge asyl i EU. Aftalen må ikke blive en undskyldning for EU til ikke at påtage sig et humanitært ansvar, siger Martin Lidegaard.

Han erkender, at Tyrkiet har demokratiske problemer.

- Hvis Tyrkiets EU-drømme skal blive til noget, så skal Erdogan leve op til de mest basale regler for pressefrihed, siger den tidligere udenrigsminister.

/ritzau/

Dagens Gossip