De Radikale kæmper med social profil

Også når det gælder klima og den globale dagsorden, har de Radikale et stærkere image, end på det sociale område, som kun seks procent mener, at de Radikale først og fremmest bekymrer sig om.

»Tallene viser, at de Radikale har en udfordring i at holde fast i den sociale del af deres profil. Hvis de slækker for meget på den, risikerer de helt at sætte den over styr. Det vil være et problem, for mange vælgere har et socialt engagement, så i sidste ende handler det om, hvor stor en appel de Radikale ønsker at have,« siger Rune Stubager, valgforsker på Aarhus Universitet.

Gallupmålingen er foretaget i kølvandet på de sidste ugers barselsuro i de Radikale og tidligere kulturminister Uffe Elbæks exit fra partiet. Ifølge ham var det regeringens løftebrud i forhold til øremærket fædrebarsel, der var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Selv om et flertal på partiets landsmøde stemte for, at det igen skal være radikal politik, hvis ikke den økonomiske barselsbonus får flere fædre til at holde orlov, så viser Gallupmålingen, at partiets vælgere er splittet i spørgsmålet.

47 procent er enige eller overvejende enige i, at det var en god idé at droppe den øremærkede barsel, mens 41 procent er overvejende uenige eller uenige i den beslutning.

»Når øremærket barsel vækker uro i Det Radikale Venstre, er det fordi, man er inde at røre ved et værdipolitisk spørgsmål, som deler partiet. Dele af partiet vægter friheden til selv at bestemme, mens andre ikke er tilbageholdende med at blande sig i, hvordan folk opfører sig og tilrettelægger deres liv,« siger Rune Stubager.

De Radikales socialordfører, Zenia Stampe (R), var selv tilhænger af øremærket barsel, og hun erkender blankt, at partiet har behov for at styrke sin sociale profil.

»Den sociale profil har desværre ikke været så tydelig de seneste to år. Og vi må erkende, at det ikke er vores socialpolitiske resultater, der har skabt overskrifter. Der er ingen tvivl om, at vi har behov for at synliggøre det område,« siger Zenia Stampe til Berlingske.

Blandt alle vælgere opfatter 52 procent mest de Radikale som liberale, mens 19 procent mener, de er mest sociale.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip