De rigeste danskere er 16 gange rigere end de fattigste

Skrevet af admin

27/01/2016

Dagens topnyheder

En ny statistisk fra Danmarks Statistik viser sort på hvidt, hvor stor forskel der er i formuerne mellem de fattigste og de rigeste danskere.

Statistikken viser, at mens den rigeste femtedel af danskerne har en nettoformue - formuen minus gæld - på 4,8 millioner kroner, så har den fattigste femtedel blot en formue på 300.000 kroner.

Dermed er den rigeste femtedels formue 16 gange større end den fattigste.

Samlet har danskerne en formue på 5038 milliarder kroner, men en stor del af formuen ligger i boliger.

Det er dog langt fra for alle, at den faste ejendom er et plus. 13 procent af familier havde mere gæld end formue, og for de fattigste er det tal endnu højere.

- En del af forklaringen er formentlig, at boligpriserne uden for de store byer generelt er faldet kraftigt i en årrække op til 2014.

- Dertil kommer, at beskæftigelsen uden for de store byer samtidig er faldet ganske meget. Det har naturligt resulteret i indkomstbortfald og en kraftig reduktion i boligformuen for visse familier, skriver chefanalytiker hos Nykredit Tore Stramer.

Ikke overraskende ligger enlige, der er under 30 år og uden børn, lavest i statistikken over formuer. For denne familietype er formuen på 116.000 kroner.

De klart rigeste er familier med to børn, hvor en af de voksne er over 59 år. Den familietype har gennemsnitligt en formue på 4,4 millioner kroner.

- Denne familietype har ofte egen bolig, og lånene i boligen er ofte betalt mere eller mindre ud, så prioritetsgælden er forholdsvis lav. Samtidig har denne familietype haft mange år til at spare sammen på pensionsordninger, skriver Danmarks Statistik.

Den helt gennemsnitlige familie har en formue på 1,7 millioner kroner. Heraf er 1,3 millioner i bolig. Den gennemsnitlige familie har for 642.000 kroner boliggæld og for 220.000 kroner anden gæld.

/ritzau/