"De skridt, vi tager lige nu, er afgørende for de fodspor, vi efterlader til vores børn"

Skrevet af Nanna Just

10/09/2015

Mest læste i dag

To mødre er med deres børn til gymnastik og diskuterer højlydt deres døtres fremtidige skolegang.

- Nej dén skole skal min lille Anna ikke starte på!

- Jo, den ligger da i en overkommelig cykelafstand, men jeg har hørt, at de alene i sidste uge har taget tre nye flygtninge ind, og at der skulle være flere på vej. Hvad ender det ikke med?, spørger den ene mor, tydeligt oprevet.

Pigerne kigger op.

- Ja, og der er jo så mange af 'dem' på skolen i forvejen! Vi har i stedet skrevet lille Marie op til privatskole - der har 'de' i det mindste ikke råd til at gå, fortsætter den anden i samme tonefald.

Flere forældre bliver opmærksomme på deres snak.

- Er det ikke utroligt, hvordan de bare kommer valsende her og gør krav på vores børns privilegier?

Mødrene nikker samstemmende og blæser tydeligvis på, hvem der overhører deres sure opstød. Dette til trods for den relativt multikulturelle forældre/barn-forsamling, som også er fremmødt til årets første time børnegymnastik.

- Ja 'de' har altså en dårlig indflydelse på pigerne!, slutter den ene mor.

Læs også: Hvis Danmark var på flugt, så verden sådan her ud

Hvor ville jeg ønske, at jeg kunne holde børnene hårdt for ørene, så de ikke bliver smittet af deres mødres tydelige mangel på medmenneskelighed. Vil det undre nogen, når lille Anna og lille Marie ikke vil lege med lille Almira i børnehaven i morgen? Alt, hvad de ved, er jo, at Almira er en af 'dem', som er dårlig indflydelse. Og hvordan skulle de vide andet? Det er dén virkelighed, deres mor viser dem.

De seneste dage har det meste af min tankevirksomhed kredset om flygtningekrisen. Det har hobet sig op i både sind og krop, men det har også fyldt meget i vores hjem. Flere gange dagligt bliver flygtningerelaterede emner bragt på banen - og med god grund, for det er en krise, der fortjener hele landets opmærksomhed.

Men hvor meget skal børnene overhøre af kritiske holdninger og stærke meninger? Hvordan påvirker det talte ord deres opfattelse af verden, mennesker i nød, fremmede kulturer og hovedløse landsmænd?

Læs også: Her er de 12 dødssynder, jeg begår jævnligt som forælder

Det er ingen hemmelighed, at børn og unge også opererer på de sociale medier - platforme, hvor alle har taletid, uanset klogskab eller mangel på samme. Et medie som Facebook har usandsynlig dårlige gatekeeper-forhold, og alle med adgang til et tastatur, kan viralt kaste op ud over hele online-universet. Anfald der også rammer vores børns skærme.

Forleden læste jeg om en kvinde, der som respons på de mange flygtninge, der vandrede på motorvejen, ville "have mejet dem ned, hvis hun havde kørekort". 

Hendes profilbillede viste en anstændig ung kvinde, som jeg i enhver anden situation, umiddelbart ville identificere mig selv med.

Ondskab har tydeligvis mange ansigter, og til tider glemmer vi, hvem der læser med udover den intenderede modtager.

Jeg ville skamme mig, hvis jeg var i familie med omtalte kvinde. Tør du læse dine skrevne ord højt for dit barn - og stå ved dem? Tør du se, hvordan ordene forankrer sig i dit uskyldige barns øjne og hjerte?

Hvordan vi handler og agerer i dag, vil utvivlsomt få konsekvenser for vores fremtidige land, vores børn og følgende efterkommere.

Men de reelle konsekvenser, er der ingen der kender. Bliver du stolt af din 10-årige søn, hvis han spytter på en faldet klassekammerat i skolegården?

Læs også: 88-årige Tove dropper sit danske statsborgerskab: Jeg kan ikke holde ud, hvordan man behandler flygtninge

Vil sagen være en anden, hvis klassekammeraten er asylansøger, eller er tiden i virkeligheden inde til at genfortælle vores børn (eller glemsomme voksne) om den barmhjertige samaritaner - en grundlæggende "dansk" fortælling om værdier og næstekærlighed?

Om 82 år har alle vi voksne forladt jorden. Vores børn vil vokse op og træde i de efterladte fodspor. Hvilket land, hvilke værdier, hvilket minde og hvilke fodspor, vi overlader til dem, afhænger af de skridt, vi tager i dette sekund.
Jeg håber at lille Anna og lille Marie målrettet vil forvilde sig til et nyt sæt fodspor eller selv tage nye skridt.

Hvor vil du plante dit næste fodspor? 

Indlægget er skrevet af Nanna Just for Dagens.dk. Hun er Stud. Cand.mag, mor til Lucas på to år og har bloggen klummeliv.dk.