De store virksomheder svigter lærlinge

Store virksomheder kryber udenom og tager ikke ansvar for manglen på praktikpladser i Danmark.

Sådan lyder kritikken fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på ryggen af en ny analyse, der omfatter data fra 63.000 private virksomheder. Det skriver Politiken torsdag.

Analysen viser, at de store virksomheder ansætter en tredjedel færre lærlinge end de mindre virksomheder.

Mens virksomheder på op til 50 ansatte typisk har seks lærlinge per 100 faglærte, har virksomheder med mere end 50 ansatte typisk kun fire lærlinge per 100 faglærte. Tallene er fra fjerde kvartal i 2013 og de nyest tilgængelige.

- De små løfter allerede mest, og det er da at krybe udenom, for de store virksomheder har typisk et mere solidt grundlag, siger chefanalytiker i AE Mie Dalskov Pihl til Politiken.

I øjeblikket står 12.000 ifølge AE uden en praktikplads i en virksomhed.

De seneste tal fra Undervisningsministeriet fra februar viser dog, at den akutte mangel på praktikpladser er faldende, især fordi flere og flere kommer i skolepraktik på et af landets 50 praktikpladscentre.

Hos Erhvervsskolernes Elevorganisation kalder man det "hyklerisk", at mange store virksomheder ikke tager lærlinge ind, samtidig med at de nu kalder på arbejdskraft.

- De store virksomheder har økonomien til det, og de burde have mulighed for at tage nogle ind, siger formand Mie Hovmark til Politiken.

Lone Folmer Berthelsen, der er erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri, siger, at hun ikke har et "entydigt billede af", hvorfor de større virksomheder tager færre lærlinge end de mindre, men understreger, at alle virksomheder "skal løfte".

/ritzau/