Debat: Landbruget skal tage større ansvar i kampen mod dræber-bakterier

Christel Schaldemose, der sidder i Europa-parlamentet for Socialdemokraterne, advarer i dette indlæg på Dagens.dk mod det stigende forbrug af antibiotika i landbruget:

Medierne har de seneste uger berettet om, at danske grise igen får mere antibiotika. Samtidig advarer Seruminstituttet mod mareridtsbakterien CRE, som dræber hver anden, der får den. Bakterien florerer blandt andet på hospitaler i USA, og den er særlig farlig, fordi den er immun overfor antibiotika.

Der er altså ingen behandling, hvis man bliver ramt af bakterien, og af den grund råder danske myndigheder imod at blive indlagt på amerikanske hospitaler, hvor smittefaren er stor.

Resistens mod antibiotika er bestemt ikke kun noget, der eksisterer i USA. Nej, i Europa har vi også problemer. Og det haster med at gøre noget ved det. Omkring 25.000 patienter dør hvert år af infektioner fra resistente bakterier.

Lægerne advarer om, at vi om 10-15 år vil have svært ved at behandle en helt simpel lungebetændelse, hvis ikke udviklingen snart vender.

Et overforbrug af antibiotika er skyld i miseren med resistensen. Men det er ikke kun læger og patienter, der skal være varsomme med at give og tage medicinen. Landbruget står for omkring 2/3 af Danmarks forbrug af antibiotika, og nu hører vi altså igen, at det går i den forkerte retning med medicinbrugen hos grisene. Kom nu landmænd!

Få reduceret forbruget, så vi også kan bekæmpe mellemøre- og lungebetændelse hos børn og voksne i 2030.

Vi har brug for en samlet indsats, hvor både læger, dyrlæger, patienter og landmænd bruger mindre antibiotika. Eller i hvert fald kun tager den, når det er strengt nødvendigt og sørger for at spise hele portionen. Det er det, vi kalder "One Health"-tilgangen, hvor alle hjælper til.

Det er den eneste vej frem, hvis vi skal bekæmpe mareridtsbakterier som CRE. Alle skal tage et ansvar - også landbruget.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip