Debat om fleksible dagpenge blusser op

Ifølge Dansk Folkeparti vil det give god mening at kigge nærmere på et fleksibelt dagpengesystem.

»Arbejdsmarkedet forandrer sig. Det vil et fleksibelt dagpengesystem kunne tage højde for, lige som man vil kunne tage højde for kriser som den, vi er i nu,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF), der forventer, at det udvalg, der skal se på dagpengesystemet, vil tage den fleksible model under lup.

SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF), understreger at en eventuel fremtidssikring af dagpengereglerne vil ske inden for de økonomiske rammer af den nuværende reform, men også han ser fordele ved et fleksibelt system.

»Jeg synes, at et fleksibelt dagpengesystem er interessant,« siger Jonas Dahl, der dog først og fremmest vil afvente anbefalingerne fra den kommission, som regeringen har nedsat til at komme med forslag til, hvordan et dagpengesystem kan se ud i fremtiden.

»Jeg er sådan set meget åben over for andre modeller, men jeg synes også, det er vigtigt at give kommissionen ro til at komme med nogle forslag, og så har jeg tænkt mig at lytte til de forslag med fuldstændig åben pande,« siger Jonas Dahl, der samtidig anklager Dansk Folkeparti for hykleri.

»Det var Dansk Folkeparti, der i sin tid foreslog, at man halverede dagpengeperioden, og nu vil man ikke længere stå fadder til det, man selv har opfundet. Det, synes jeg, skriger til himlen,« siger han.

Kritikken preller dog af på Bent Bøgsted, der mener, at meget har ændret sig, siden Dansk Folkeparti vedtog dagpengereformen sammen med den tidligere VK-regering.

Spørgsmål: Skulle I hellere have lavet fleksible regler i 2010?

»Det skal jeg ikke gøre mig klog på. Tingene har forandret sig meget, siden vi begyndte at forhandle,« siger han og tilføjer:

»Alt andet lige må vi sige, at hvis vi havde lavet et fleksibelt dagpengesystem, kunne mange af de problemer, vi har i dag, været reguleret inden for systemet, men det var slet ikke på tale dengang. Tiden har modnet muligheden for at kigge på et fleksibelt dagpengesystem,« siger han.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) sagde tirsdag, at alt er i spil - også muligheden for fleksible dagpenge - når ekspertudvalget skal i gang, så længe det er inden for rammerne af den nuværende reform.

Hun vil dog ikke svare på, om hun ser fordele ved fleksible dagpengeregler.

»Jeg vil slet ikke tage hul på den diskussion, der kommer til at være i forlængelse af kommissionens arbejde,« siger hun.

Ekspertudvalget skal komme med sine betragtninger inden udgangen af 2013. Herefter vil regeringen nedsætte en kommission, der kan arbejde videre med dagpengesystemet. Kommissionens arbejde skal være færdigt i foråret 2015.

Dagens Gossip