»Debatten på Christiansborg har fået en vitaminindsprøjtning«

Sådan lyder vurderingen fra Rasmus Jønsson, der er ekstern lektor i politisk kommunikation ved Roskilde Universitet, RUC.

»Det klædte Christiansborg-debatten, at den fik en vitaminindsprøjtning, og det var en sjov og actionfyldt fornyelse. Vi kom godt rundt i forskellige aktuelle emner, og jeg synes, at politikerne fik lov til at strække lidt ben. Det er næsten kun i valgsæsonen, vi får lov til at se dem debattere hårdt mod hinanden,« siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bebudede i sidste måned, at hun dropper de traditionelle tirsdagspressemøder for i stedet to gange om måneden at stille op til en spørgetime, hvor de politiske ledere uden for regeringen kan stille spørgsmål.

Dermed har statsministeren fået bedre mulighed for selv at sætte sig på dagsordenen, og samtidig får hun og de øvrige politikere vist, at de godt kan tage en debat, der ikke er styret af medierne, påpeger Rasmus Jønsson.

»Politikerne viste, at de sagtens selv kan klare den politiske debat uden journalister og forskellige debatkoncepter. Det var en fin debat, som på mange måder kom godt rundt og var interessant. Selv om der også er et koncept for det her, var det mere stilrent. Det var mere på politikernes præmisser,« forklarer han.

Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), har betegnet den nye debatform som et »demokratisk fremskridt«, der skal skabe større interesse for og gøre politik mere interessant. Og det lykkedes til dels, vurderer Rasmus Jønsson, der dog savnede nogle flere følelser i debatten.

»Debattørerne kunne godt have gjort mere ud af ikke kun at tale til hovedet, men også til maven. For mange mennesker er politik følelser, og i starten af debatten skulle man nærmest have en lille doktorgrad i matematik, fordi der blev smidt så mange tal rundt. Det er en debatform, som kræver noget forberedelse og at man som politiker husker, at det ikke kun er pressen, der er målgruppen. Det er også folk rundt omkring og på de sociale medier,« forklarer han.

Rasmus Jønsson fremhæver dog samtidig, at der sikkert vil være mange danskere, der bliver irriteret over den nye debat, fordi politikerne formår at vige uden om de kritiske spørgsmål.

»Det var et gennemgående tema, at der ikke blev svaret på spørgsmålene, og det tror jeg, at der er mange borgere, der bliver trætte af. Det er et debatniveau, hvor politikerne skyder løs, der er meget monolog og meget lidt dialog. Men for politikerne er logikken ofte den, at dem der svarer på spørgsmålene ofte er dem, der er defensive og pressede. Så det gælder om at være den angribende part,« forklarer han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip