Debattør hitter med budskab til niqab-kvinder: Lad være med at trække Gud ind i det her

Det har skabt vild debat på sociale medier, at seks kvindelige elever på VUC i Lyngby er blevet bedt om at følge undervisningen hjemmefra, fordi de bærer det traditionelle muslimske klæde niqab.

Nu har den muslimske debattør Khaterah Parwani kastet sig ind i den stormfulde debat med et opslag på Facebook, som har fået mere end 11.000 likes på under et døgn.

- Kære søster bag niqab. Du kan gå med lige, hvad du vil, og jeg vil altid råbe højt for, at du får adgang til oplysning og uddannelse, for ellers har vi alle tabt - men den bevægelse du træder med på er udtryk for en forkælelse, der lugter af manglende sympati og medfølelse for hvad dine/jeres MEDSØSTRE er udsat for ude i verdenen, skriver Parwani i det populære opslag.

- Køb en billet til Afghanistan og oplys dig selv i stedet. Tag derned og se hvad dine egne muslimske søstre gennemgår og hvad roden til den her uniform egentlig handler om. Se dine søstre i øjnene og held og lykke med at forklare dem, at du nu bruger deres reb om halsen til en såkaldt frihedskamp, i stedet for at udnytte at du har mad i maven, lever i et fredeligt land, hvor du KAN give dine medsøstre i disse lande en stemme og måske rykke lidt på vegne af dem.

Læs også: Skole smider seks piger med niqab ud: Må følge undervisning hjemmefra

Khaterah Parwani er samfundsdebattør og juridisk rådgiver i Exitcirklen, der hjælper kvinder, som er udsat for psykisk vold, social kontrol og religiøs social kontrol.

- Niqab handler ikke om at frigøre dig fra Vestens objektivisering af kvindekroppen. Niqab er præcis en objektivisering af kvindekroppen forfra igen. Den bekræfter en virkelighed, som patriarkatet har skabt siden tidernes morgen, præcis som det du påstår at bekæmpe, mener hun.

VUC i Lyngby besluttede på et møde i november måned sidste år, at de niqab-klædte piger skal vise deres ansigter, hvis de vil deltage i undervisningen på skolen. Med en niqab er det kun øjnene, der er synlige, mens resten af kroppen er dækket til.

Debatten blev rejst i forbindelse med, at de seks kvindelige studerende bar niqab ved skolestart sidste år, hvor der tidligere havde været meget få elever med det muslimske klæde. Tre af dem bad angiveligt om at komme i samme klasse, og skolen blev i den forbindelse enige om reglerne på et samarbejdsudvalgsmøde i efteråret.

Læs også: Niqabforbud i VUC-center får ros fra Dansk Folkeparti

Ifølge Khaterah Parwani har beslutningen om at trække i en niqab meget lidt med Gud at gøre:

- Dit klæde handler kun om 2 ting: At du skal forsvinde og usynliggøres, så en mand ikke forfalder til at tænde på dig. At du skal forsvinde og usynliggøres, så en mand ikke skal bekymre sig om at andre kigger på dig. Alt i alt, du skal tilpasse dig af hensyn til ham. Han er igen din verdens navle, om du er single eller gift.

- Lad vær med at trække Gud ind i det her. Det her handler ikke om noget Guddommeligt, men om noget der er så kødeligt, som det overhovedet kan blive. Det Guddommelige eller åndelige hæver sig over det kødelige og har ikke brug for at andre skjolder sig. Det ligner en overkompensering for at passe ind i visse muslimske kredse, fordi man er konverteret. Det gør det bare og det er sådan mange muslimer opfatter konvertitter, der går sådan her. En overkompensering, der skriger af usikkerhed og skriger efter anerkendelse. 

Læs også: Ministerium: Efter reglerne at forbyde niqab på skoler

Læs hele Khaterah Parwanis opslag herunder.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip