Delsejr for Connie H.: CO2-udslip skal 40 procent ned

Skrevet af admin

22/01/2014

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen er onsdag formiddag enedes om at foreslå, at EU i 2030 skal have reduceret sin CO2-forurening med 40 procent i forhold til niveauet i 1990.

Samtidig foreslår kommissionen, at EU sætter et bindende mål om, at 27 procent af energiforsyningen i 2030 kommer fra vedvarende energikilder som sol og vind.

Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt efter EU-Kommissionens møde onsdag formiddag i Bruxelles.

Kommissionens beslutning er en sejr for den linje, den danske klimakommissær Connie Hedegaard har stået på over for den mere industrivenlige tyske energikommissær Günther Oettinger.

Hedegaard siger i en første skriftlig kommentar, at målet om en 40 procents reduktion er den "mest omkostningseffektive" løsning for EU, og at det skal sikre, at EU lever op til sit internationale ansvar.

- Vi skal nu nå til enighed om detaljerne, men retningen er udstukket for Europa. Hvis alle andre regioner var lige så ambitiøse med hensyn til at håndtere klimaforandringer, ville verden være i meget bedre form, skriver hun.

Det er stadig uklart, hvordan det vedvarende energimål kan gøres bindende, når det kun er fastlagt på EU-niveau og ikke som tidligere bliver pindet ud på krav til de enkelte medlemslande.

Det bliver op til forhandlinger med medlemslandene og EU-Parlamentet at finde ud af, hvordan man håndterer at gøre målet bindende.

Normalt er det EU-Kommissionen, der trækker de enkelte lande for domstolen, hvis ikke de lever op til bindende mål.

For at undgå, at kommissionen skal stille sig selv for domstolen, vil der derfor formentlig være brug for et element af noget, man kan holde landene fast på.

Også de overordnede rammer skal de kommende måneder forhandles på plads med de øvrige EU-institutioner.

Med i pakken er også et forslag til en langsigtet løsning for EU's system for handel med forureningskvoter.

I stedet for den nuværende lappeløsning, hvor man for en tid har pillet en stor mængde kvoter ud af handlen, vil kommissionen ifølge Ritzaus oplysninger lægge op til, at man ændrer systemet, så antallet af kvoter på markedet automatisk bliver justeret i takt med udsving i den økonomiske aktivitet.

Connie Hedegaard fremlægger onsdag over middag den samlede klima- og energipakke på et pressemøde sammen med kommissionsformand José Manuel Barroso og energikommissær Günther Oettinger.

/ritzau/