Demokrat vil vinde præsidentposten i USA med bankreform

Skrevet af admin

05/01/2016

Dagens topnyheder

Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders vil ændre spillereglerne markant for den amerikanske centralbank, hvis hans drøm om at blive USA's næste præsident går i opfyldelse.

74-årige Sanders siger, at centralbanken ikke skal betale renter til finansielle institutioner, som har penge stående i centralbanken. Disse institutioner skal i stedet betale gebyr til "The Fed" for at have penge stående.

Hillary Clinton er klar favorit til at blive Demokraternes kandidat i valgkampen, mens Sanders ifølge målinger indtager en sikker andenplads - dog langt efter den tidligere udenrigsminister.

Sanders vil også forbyde, at bankchefer og chefer for andre finansielle institutioner kan sidde i centralbankens bestyrelse.

Den demokratiske senator fra Vermont kræver samtidig, at finansielle ratinginstitutter skal være nonprofitorganisationer, og de skal være uafhængige af børsen.

Sanders måtte kort før jul give rivalen Hillary Clinton en undskyldning for åben skærm, da en af hans medarbejdere uretmæssigt havde skaffet sig adgang til fortrolige oplysninger om Clintons valgkamp.

- Ikke alene undskylder jeg over for Clinton og håber, at vi kan samarbejde om en uafhængig undersøgelse.

- Jeg ønsker også at give mine tilhængere en undskyldning. Det er ikke den form for valgkamp, vi fører. Finder jeg ud af, at andre er involveret i dette, vil de også blive fyret, sagde Sanders 20. december.

Hillary Clinton accepterede undskyldningen med en bemærkning om, at hun ikke tror, det er noget, som interesserer den amerikanske befolkning.

Den pågældende medarbejder blev fyret.

/ritzau/Reuters