»Demokratiet i Egypten vil møde sten på vejen«

»Reaktionen man er kommet med fra dansk side om at fastfryse bistanden, det er den fuldstændige rigtige på det her tidspunkt,« siger Jakob Ellemann-Jensen med henvisning til det egyptiske militærs hårdhændede fremfærd over for demonstranterne i den egyptiske hovedstad, Cairo, de seneste par dage.

Jakob Ellemann-Jensen håber meget på, at både udviklings- og udenrigsministeren nu har fat på deres europæiske kolleger, så de kan få en fælles koordineret europæisk tilgang til udviklingen i Egypten. Det vil ifølge EU-ordføreren virke langt stærkere, end hvis Danmark alene skrider til sanktioner.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen har man fra politisk hold nok været klar over, at der har været tale om et militærkup, men man har håbet på, at der til trods for afsættelsen af præsident Morsi 3. juli vil spire et demokrati frem.

»Vi har hele tiden været klar over, at demokratiet i Egypten vil møde sten på vejen, men situationen har udviklet sig langt alvorligere, end vi havde forestillet os. Vi må sørge for fra internationalt hold at lægge det størst mulige pres på den egyptiske regering og lade dem forstå, at vi ser meget alvorligt på det her, og at det skaber bekymring i hele verden. Der er det fint, at Danmark går foran,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Udviklingsminister Christian Friis Bach har valgt at stille to bistandsprojekter, som Danmark har med Egypten, i bero. Det ene projekt står International Labour Organization (ILO) under FN for, mens det andet administreres af Verdensbanken. Derudover vil udviklingsministeren torsdag tage kontakt til EU for at drøfte, om der også er EU-bistand, der skal på is.

Dagens Gossip