Demokratiske danskere deler boligudgifterne

Skrevet af Boligsiden.dk

28/01/2014

Dagens topnyheder

Når huslejen kommer, eller terminen falder, slår demokratiet igennem i de danske hjem. Så deler 55 procent af danskerne, der lever i parforhold, regningen i to lige store dele og betaler lige meget hver. Det viser en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk.

Undersøgelsen viser også, at man i hvert tredje parforhold fordeler det sådan, at dén med de bredeste skuldre, bærer den tungeste byrde: Her betaler dén med den største indkomst mere end den anden.

Knap 12 procent af dem i parforhold svarer, at det kun den ene, der betaler boligudgifterne.

Parforhold og privatøkonomi

Hvordan man deler boligudgifterne, er faktisk ikke altid så ligetil. Især i forhold, hvor den ene ejer boligen, og den anden flytter ind, kan man overveje, om den tilflyttende skal betale en fastsat ”husleje”, eller om udgifterne til lån, ejendomsskatter m.v. skal deles.

Og hvis man deler afdrag på lån og skatter, hvordan skal man så forholde sig, hvis boligen stiger i værdi, og gevinsten retmæssigt kun tilhører den ene part, selvom den anden måske har været med til at afdrage på lånet over en årrække?

- Det vigtigste er, at man sætter sig ned med sin partner og aftaler, hvad man gør – og ikke mindst er bevidst om, hvilke faldgruber der kan være, hvis begge ikke ejer boligen. Det skal være en fair løsning for begge parter, men der kan være mange individuelle forhold der gør, at dét, der er rimeligt i det ene tilfælde, er urimeligt i det andet, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Styr på boligkøbet – også  selvom I er gift

Står I over for at skulle købe bolig sammen, er det vigtigt, at I begge står på skødet på det, I køber – også selvom I er gift.

Læs også: Min mand står på skødet alene

Ellers kan det ende med, at den, der ikke står på skødet, kan betale lige så meget af på gælden som den anden, men fx ikke har ret til en andel af friværdien.

Del boligudgifterne fair ved skilsmisse

I forhold til skilsmisser er det også vigtigt at have helt styr på, hvem der ejer hvad af boligen, når den skal deles. Når den fælles bolig skal sælges, kan der komme en gevinst eller et tab, der skal fordeles.

Og ikke mindst kan det være en svær øvelse at fordele boligudgifterne inden salget af den fælles bolig, hvis den ene part er flyttet ud af huset, mens den anden bliver boende, mens det er til salg.

Her anbefaler Helle Larsen, advokat ved Danske Familieadvokater, at forbrugsrelaterede udgifter til fx vand og el betales af den, der bor i huset, mens udgifter til husforsikring, ejendomsskatter, afdrag på lån mv. deles.

Læs også: Jeg flytter nu

Derudover anbefaler hun, at den der bliver boende i huset betaler en rimelig husleje til den fælles budgetkonto ud over det løbende forbrug.

Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 17. december 2013 – 2. Januar 2014 spørgsmålet: ” Hvem betaler boligudgifterne, dvs. afdrag på lån eller husleje, i dit parforhold?”. 2.865 svarede.

• 55 % af dem i parforhold betaler lige meget hver
• 33 % af dem i parforhold deler det sådan, at den der tjener mest, betaler mest
• 12 % af dem i parforhold beslutter, at kun den ene betaler boligudgifterne

Se alle besvarelserne nedenunder...