Demonstrant dør i voldelig uro i Istanbul

En demonstrant døde onsdag, da han fik en hovedskade under nogle af de værste protester i Tyrkiet i knap et år.

Den nye bølge af protester er blevet antændt af en teenagers død tirsdag, og også en politibetjent mistede livet i urolighederne onsdag, da han blev ramt af et hjerteanfald.

Demonstranter var i sammenstød med urobetjente i flere tyrkiske byer, mens sørgende begravede 15-årige Berkin Elvan, som døde på et hospital i Istanbul tirsdag efter at have ligget i koma i 269 dage.

Han blev dødeligt såret af et tåregashylster, da han var på gaden for at købe brød til sin familie under demonstrationer mod premierminister Recep Tayyip Erdogan i juni sidste år.

Onsdag affyrede politiet vandkanoner, tåregas og gummikugler for at standse tusindvis af demonstranter fra at nå den centrale Taksim-plads i Istanbul. Lignende scener udspillede sig i hovedstaden Ankara og kystbyen Izmir.

- To grupper angreb politiet, og en af de unge pådrog sig en hovedskade og mistede livet, siger lokalleder Aziz Babuscu fra Erdogans parti, Retfærdigheds- og Udviklingspartiet (AKP), til tyrkisk CNN.

Den 15-åriges begravelse fik folk til at gå på gaden i arbejderkvarteret Okmeydani med billeder af drengen og tilråb som "Tayyip! Morder!", mens hans kiste blev båret gennem gaderne.

De deltagende var vrede over, at Erdogan ikke har omtalt dødsfaldet offentligt, mens eksempelvis præsident Abdullah Gül har kondoleret.

Erdogan har til gengæld kritiseret de omfattende demonstrationer og uroligheder.

- Det er ikke demokratisk at forsøge at stikke gaderne i brand 18 dage før et valg, siger den trængte regeringschef, som befinder sig i den værste politiske krise i de 11 år, hvor han har været ved magten.

Tyrkiet skal til lokalvalg 30. marts.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip