To demonstranter er dræbt under uroligheder i Tyrkiet

Skrevet af admin

14/12/2015

Dagens topnyheder

Tyrkiske politifolk har under blodige sammenstød i byen Diyarbakir skudt og dræbt to demonstranter, mens to andre er såret.

Det siger en sikkerhedskilde i byen, som ligger i den sydøstlige og overvejende kurdiske del af Tyrkiet.

40 demonstranter er meldt anholdt.

Det var ifølge oplysninger fra byen spændingerne over et langvarigt udgangsforbud i bydelen Sur, som kogte over.

Sur har siden 2. december næsten haft udgangsforbud konstant.

De nærmere omstændigheder for, hvordan de to mænd på 21 og 25 år blev dræbt, er ikke umiddelbart kendte.

Politiet brugte tåregas og vandkanoner for at sprede demonstranter, som forsøgte at marchere mod Sur.

Det var Tyrkiets største kurdiske parti, Folkets Demokratiske Parti (HDP), som førte an.

Lokale, prokurdiske medier har vist billeder af de to døde demonstranter, som ligger i en smal gade i en blodpøl med ansigterne nedad.

Myndighederne har kun tilladt én pause i udgangsforbuddet i Sur siden 2. december. Det var i en periode i løbet af i fredags.

Udgangsforbuddet blev indført kort få dage efter, at den fremtrædende kurdiske advokat Tahir Elci blev dræbt i en af bydelens smalle gader 28. november.

Forbrydelsen er ikke opklaret.

Tyrkiets regering fører en vedvarende offensiv mod den forbudte bevægelse PKK i et forsøg på at knække gruppen, der kæmper for et kurdisk hjemland i det sydøstlige Tyrkiet.

PKK har gennemført en række angreb mod tyrkiske sikkerhedsstyrker siden slutningen af juli, da en to år gammel våbenhvile mellem de to parter faldt fra hinanden.

De tyrkiske myndigheder har i løbet af de seneste par måneder gennemført udgangsforbud af op til to ugers varighed i adskillige byer i det sydøstlige Tyrkiet.

Det er sket som opbakning til militæroperationer mod PKK.

Det officielle tyrkiske nyhedsbureau, Det Anatolske Nyhedsbureau, skriver, at tyrkiske sikkerhedsstyrker mandag har dræbt fem "PKK-terrorister" i en operation mod militante i Dargecit-distriktet, som ligger i Mardin-provinsen - også i det sydøstlige Tyrkiet.

/ritzau/AFP