Demonstranter i kamp i Cairo

TV-billeder fra Cairo viser grupper af unge, der løber mod hinanden og kaster med sten og fyrværkeri. Der er også hørt skyderier i området, rapporterer AFP.

De interne kampe mellem demonstranterne følger flere sammenstød mellem ekspræsidentens støtter og egyptiske sikkerhedsstyrker. I alt 10 personer meldes ifølge det egyptiske sundhedsministerium dræbt i løbet af fredagen, som Det Muslimske Broderskab har udråbt som »Raseriets Dag«.

Mens demonstranterne slås, fortsætter de nye militære magthavere offensiven mod de ledende islamistiske topfigurer i landet. Senest er den yderliggående præsidentkandidat Hazen Salah Abu Ismail ifølge Reuters’ kilder blevet arresteret i sit hjem af egyptiske sikkerhedsstyrker. Den salafistiske politiker, der blev forbudt at deltage ved præsidentvalget i 2012 på grund af sin afdøde mors amerikanske statsborgerskab, anklages for at have opfordret til vold.

Tidligere har militæret anholdt to af de toneangivende figurer fra Det Muslimske Broderskab, Saad El-Katatni, leder af broderskabets politiske gren, og Rashad al-Bayoumi, medlem af bevægelsens ledelse. De to blev pågrebet torsdag, men fredag har Egyptens statsanklager ifølge det statslige nyhedsbureau MENA beordret dem løsladt igen, mens anklagerne mod dem efterforskes.

Lederen af Egyptens førende islamiske institution, Al-Azhar, kræver alle de personer, som militæret har pågrebet, løsladt. Storsheikh Ahmed al-Tayeb betegner ifølge Reuters de anholdte som politiske fanger, men i en officiel udtalelse fra hærledelsen understreges det, at man følger normale juridiske procedurer.

Den åndelige leder af Det Muslimske Broderskab, Mohammed Badie, talte fredag ved et møde for titusindvis af Morsi-tilhængere i Cairo, og her erklærede han, at demonstrationerne til fordel for den kuppede præsident vil fortsætte, til han er genindsat.

»Millioner vil forblive på pladserne, til vi kan bære vores folkevalgte præsident, Mohamed Morsi, på vores skuldre,« sagde Badie ifølge AFP til den jublende forsamling ved Rabaa al-Adawiya Moskeen.

Ifølge Reuters erklærede Badie, at han og Det Muslimske Broderskab er klar til at indgå en aftale med kupmagerne i Egyptens væbnede styrker, men at det først kan komme på tale, når Morsi er tilbage på præsidentposten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip