Demonstranter i USA kræver forandringer efter politidrab

Skrevet af admin

14/12/2014

Mest læste i dag

- Hold da op, hvilket hav af mennesker.

Det er reaktionen fra Lesley McSpadden, da hun ser demonstrationerne i USA's hovedstad, Washington DC, hvor tusindvis er på gaden for at protestere over en række sager om sorte mænd, der har mistet livet ved voldsomme anholdelser eller politiets kugler.

Lesley McSpadden er mor til den 18-årige Michael Brown, der blev dræbt af en betjent i byen Ferguson. Hans død udløste voldsomme uroligheder ad flere omgange, men McSpadden håber, at de mere fredelige demonstrationer får politikerne til at åbne øjnene og handle.

- Hvis de ikke ser det her og ændrer noget, så ved jeg ikke, hvad vi så skal gøre, siger hun.

Også familien til Trayvon Martin, som blev dræbt af en vagtmand i Florida, og Samaria Rice, mor til den 12-årige Tamir Rice, der blev skudt af en politimand i Cleveland i november, er mødt op til demonstrationerne.

Demonstranter marcherer også i New York og Boston, og protesterne er de største siden de opsigtvækkende politidrab.

- Amerikansk kultur er indlejret i slaveri, både ved domstolene og i politik, og den kultur må og skal ændres, siger den 33-årige demonstrant Kayode Leonard, som er gået på gaden på Manhattan.

Samme melding kommer fra 37-årige Aisha Wilson fra Paterson i New Jersey.

- Jeg er her i dag for at opfordre til retfærdighed og til, at politikken ændres, når det gælder politiet over hele Amerika, siger hun.

De fleste steder har demonstrationerne været fredelige, men i Boston melder politiet om 23 anholdte. De forsøgte at spærre en motorvej.

Demonstrationerne er organiseret af borgerrettighedsgruppen National Action Alliance, der ledes af præsten Al Sharpton.

- I troede, at der ville være stille om det. Men vi vil holde lyset på Michael Brown, på Eric Garner, på Tamir Rice, på alle disse ofre, lød det fra Sharpton tidligere lørdag.

Sharpton lovede demonstranterne og alle andre, der via medierne hørte ham, at han vil presse på for at ære de mennesker, der er dræbt, og for at få indført reformer, som kan hindre gentagelser.

Ifølge arrangørerne er der mellem 40.000 og 50.000 på gaden i Washington DC, men politiet har afvist at komme med deres estimater. I New York anslås det, at der er mellem 20.000 og 30.000 demonstranter. Ingen er blevet anholdt de to steder.

/ritzau/Reuters