Demonstranter omringer Ukraines energiministerium

Demonstranter i Ukraine er blevet forhindret i at indtage energiministeriums centrale bygning, hvor de kunne true energisystemet.

- Der blev gjort et forsøg på at storme ministeriet. Omkring 100 mennesker kom, bevæbnede. Jeg gik ud og sagde til dem, at hvis de ikke fredeligt forlod bygningen, så ville hele Ukraines energisystem risikere at bryde sammen, siger landets energiminister, Eduard Stavytsky.

Han tilføjer, at demonstranterne har forladt bygningen, men at de fortsætter med at blokere indgangen udefra.

Fem personer er blevet meldt dræbt under sammenstød mellem politi og oppositionsaktivister i Kijevs centrum og flere hundreder mennesker er blevet såret.

Uroen er opstået efter parlamentet i sidste uge vedtog en ny kontroversiel lov, der i praksis umuliggør demonstrationer.

Den ukrainske regering overvejer at ændre den kontroversielle lov, som har medført så voldsomme protester, at dele af hovedstaden Kijev ligner en krigszone.

Landets præsident Viktor Janukovitj sagde fredag, at parlamentet vil se nærmere på den upopulære lov.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, tager til Kijev torsdag og fredag i næste uge. Der skal hun mødes med præsident Janukovitj og oppositionen i Ukraine for at få gang i den politiske dialog mellem de to parter. Det oplyste EU-Kommissionens fredag.

Oppositionen har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip