Den 84-årige Castro: Cubas ledere er for gamle

Skrevet af admin

17/04/2016

Dagens topnyheder

Fremtidige topledere af Cubas kommunistiske parti bør trække sig tilbage, når de er 70 år, så yngre kræfter kan komme til, siger præsident Raul Castro, som selv er 84 år.

Cubas nuværende ledelse omfatter flere personer, som er i 80'erne, og som er veteraner fra Fidel Castros revolution i 1959.

Hvis Raul Castro som planlagt trækker sig tilbage om cirka to år, vil landet formentligt blive ledet af en person, som ikke hedder Castro til efternavn, for første gang siden det amerikanskvenlige regime blev væltet for næsten 60 år siden.

Castro foreslog aldersændringerne i en to timer lang tale ved indledningen af kommunistpartiets kongres, som skal holdes to gange hvert årti. Forslaget blev modtaget i tavshed fra de delegerede - måske fordi nogle var skuffede over det.

- Hvilken tavshed der møder dette emne! Tro ikke, at blot fordi I ikke kan være med i landets ledelse, at der ikke er noget at gøre, sagde Castro, som foreslog, at de ældre ledere bør fortsætte som partiaktivister og tilbringe mere tid sammen med deres børnebørn.

Fidel Castro, som fylder 90 år til august, trak sig tilbage i 2008 på grund af alvorlig sygdom, og hans yngre bror overtog ledelsen. Raul har indført en tidsbegrænsning på to gange fem år for landets ledere.

Forslagene om nye aldersbegrænsninger fra Raul Castro skal godkendes af partiet i løbet af den fire dage lange kongres.

Mandag vælger partiet en ledelse ved en afstemning, som ventes at føre til genvalg af Castro og partiets nummer to, Jose Ramon Machado Ventura, der er 85 år.

Castro lægger op til, at nye aldersregler også skal gælde for andre statslige organer og for regeringsposter.

/ritzau/Reuters