Den Afrikanske Union indsætter styrke på 5000 i Burundi

Den Afrikanske Union (AU) meddeler, at den indsætter 5000 soldater og politifolk i den urolige stat Burundi og giver regeringen en frist på fire dag til at erklære sig enig.

Burundi bevæger sig på kanten af en borgerkrig, og det er udløst af, at landets præsident, Pierre Nkurunziza, har gennemtrumfet en tredje embedsperiode, selv om forfatningen siger maksimalt to.

Det er samtidig en konflikt, der i værste fald kan gå i retning af etniske sammenstød mellem landets etniske hutuer og tutsier.

Burundis regering har hidtil nægtet en fredsstyrke fra AU adgang til landet, men det får den ikke lov til denne gang.

AU advarer konfliktens parter i Burundi om, at organisationen har "viljen til at tiltage sig alle passende midler mod enhver part eller aktør, som vil blokere for implementeringen af den aktuelle beslutning".

AU oplyser ikke, hvilke lande der skal stille med mandskab til den 5000 mand store styrke, og der gives ikke nogen dato for, hvornår den skal indsættes.

Det internationale samfund er bekymret for, at det udvikler sig som i nabolandet Rwanda i 1994, hvor op mod en million mennesker, størstedelen fra tutsi-befolkningen, blev nedslagtet.

Over 400 er døde og over 20.000 er flygtet under urolighederne i Burundi, der tog fart i april i år.

- Der er en seriøs risiko for, at det ender med en borgerkrig, hvis vi ikke griber ind og stopper volden. Og når først en borgerkrig er brudt ud, kan alt ske, sagde Adama Dieng, der er FN-ekspert i forebyggelse af folkemord, tidligere på ugen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip