Den amerikanske rente stiger 0,25 procentpoint

Den amerikanske centralbank hæver den ledende rente med 0,25 procentpoint. Det er den første amerikanske renteforhøjelse i ni år.

Rentestigningen var ganske ventet, i og med at den amerikanske økonomi har fået det bedre og har leveret en masse positive nøgletal hen over de seneste måneder.

Og centralbankchef Janet Yellen har altså vurderet, at finanskrisen nu har sluppet så meget af sit tag i USA, at man kan lægge en forsigtig dæmper på økonomien uden at slå opsvinget ud af kurs.

Og der er meget, der tyder på det, siger Mikael Olai Milhøj, der er analytiker hos Danske Bank.

- Det er ikke mindst tydeligt på det amerikanske arbejdsmarked, idet der er kommet 13,3 millioner flere i beskæftigelse siden februar 2010, hvor beskæftigelsen var nede på sit laveste niveau på denne side af krisen.

- Fremgangen i beskæftigelsen er også forklaringen på, at ledigheden er halveret fra ti procent, da det stod værst til, til 5,0 procent nu, siger han.

Da de fleste forventede en renteforhøjelse, vil den formentlig ikke få nogen specielt voldsom effekt på finansmarkederne.

Mere interessant bliver det derfor nu, hvornår den næste og de følgende renteforhøjelser kommer til at ske.

I kølvandet på finanskrisen, som gik hårdt ud over den amerikanske økonomi, blev den ledende amerikanske rente sænket drastisk, samtidig med at den amerikanske centralbank indledte et storstilet opkøb af værdipapirer.

I Europa er man i gang med præcis samme øvelse, men er ikke nær så langt som amerikanerne.

Her er renteniveauerne rekordlave, og opkøbsprogrammet er i fuld gang. Men der går formentlig nogle år, før renten igen bevæger sig opad.

/ritzau/

Dagens Gossip