Den britiske økonom Angus Deaton får Nobelpris

Nobelprisen i økonomi går til den britiske økonom Angus Deaton for analyser af forbrug, fattigdom og velfærd, oplyser Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi.

Den britiske økonom er ansat ved Princeton-universitetet i USA.

- Ved at forbinde detaljerede individuelle valg og de tilhørende udfald har han gennemført en forskning, som har bidraget til at ændre områderne mikroøkonomi, makroøkonomi og udviklingsøkonomi, hedder det i begrundelsen fra Det Kongelige Svenske Videnskabsakademi.

Angus Deaton, der er 69 år, er født i Edinburgh i 1945. Han har både amerikansk og britisk statsborgerskab. Han har været tilknyttet Princeton-universitetet siden 1983.

Nobels mindepris i økonomi, der ledsages af otte millioner svenske kroner, blev stiftet af Sveriges Riksbank i 1968 og er altså ikke en af de oprindelige nobelpriser, som Alfred Nobel oprettede i 1895.

Den kaldes derfor en mindepris. Ikke desto mindre er den anset for at være en af de mest prestigefyldte priser inden for økonomisk videnskab.

Økonomer fra USA har i de seneste mange år siddet ganske tungt på prisen.

Tidligere modtagere tæller blandt andre de kendte økonomer Milton Friedman, Friedrich August von Hayek og Joseph Stiglitz.

/ritzau/

Dagens Gossip