Den dag for 70 år siden da krigen sluttede

Over hele Europa er det fredag blevet fejret, at det er 70 år siden, at Nazityskland blev nedkæmpet, og at massemordet på millioner af europæere fik en ende.

Ikke mindst i det tyske parlament blev "befrielsen" fejret, og forbundsdagens formand, Norbert Lammers, takkede Tysklands naboer for at have tilgivet fortidens forbrydelser.

Under et særligt mindearrangement i parlamentet med deltagelse af forbundskansler Angela Merkel og præsident Joachim Gauck hyldede han de vestlige allierede styrker og sovjethæren, "som gjorde en ende på nationalsocialismens terrorregime med ufattelige tab" i egne rækker.

Lammert kalder 8. maj, hvor Nazityskland overgav sig efter næsten seks års krig, "en befrielsesdag" for tyskerne.

- I dag husker vi de millioner, der blev ofre for en udryddelseskampagne uden fortilfælde mod andre nationer og folk, mod slaver, mod Europas jøder.

Han kalder de europæiske landes vilje til forsoning med Tyskland efter krigen for "historisk enestående".

Det skønnes, at 2. Verdenskrig kostede mellem 40 og 60 millioner mennesker livet. Byer lå totalt smadret, og snesevis af millioner var på flugt fra ødelæggelserne, fattigdom og sult.

Danmark var et af de europæiske lande, der trods besættelse slap lettest gennem krigen.

Selv om der er kold luft mellem EU-landene og Rusland efter den russiske annektering af den ukrainske halvø Krim sidste år, så har tyske politikere fredag alligevel ønsket at udtrykke deres respekt for det sovjetiske bidrag til nedkæmpelsen af Nazityskland.

Udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier lagde en krans ved stedet, hvor kampen om Stalingrad udspillede sig i begyndelsen af 1943.

Sovjetunionens nedkæmpelse af den tyske hær i den by, der i dag hedder Volgograd, blev et afgørende vendepunkt i krigen.

I London blev der holdt to minutters stilhed for at markere det tidspunkt, hvor den daværende premierminister, Winston Churchill, i en historisk tale kunne bebude afslutningen på krigen.

USA's udenrigsminister, John Kerry, har lagt en krans ved Triumfbuen i Paris og mindet om, at krigsafslutningen også betød en ny begyndelse for Europa.

- I dag, takket være EU, er vi tættere end nogensinde på et Europa, som er helt, frit og i fred, siger han.

Rusland fejrer først lørdag krigsafslutningen. Det bliver ved en kæmpeceremoni i Moskva, hvor der vil være paradeopvisning af den russiske hærs våben.

De vestlige landes ledere har på grund af situationen i Ukraine valgt at blive væk fra arrangementet.

/ritzau/

Dagens Gossip