Den danske boligmarked er blevet mere fragmenteret

Realkreditforeningen har regnet på det nuværende antal handler og udbuddet sammenlignet med perioden fra 2004 til 2007.

»Markedet er blevet tredelt, men det er positivt, at antallet af solgte boliger i København er højere, end før boligboblen bristede, imens Aarhus og Esbjerg nærmer sig niveauet inden krisen. Det kan faktisk ikke gå for hurtigt med handler. Der, hvor man kan være nervøs, er, hvis priserne stiger for meget samtidig,« siger Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen.

I en række yderkommuner er fundamentet på boligmarkedet skrøbeligt. Her ligger antallet af handler langt under niveauet fra 2004 til 2007, og samtidig er udbuddet så stort, at det med den nuværende aktivitet vil tage lang tid, inden det er faldet.

Demografien er en af de helt afgørende årsager til udviklingen på boligmarkedet i øjeblikket, siger Morten Skak, der er lektor og boligøkonom på Syddansk Universitet.

»Det er i de store byer, arbejdspladserne findes. Centraliseringen af blandt andet uddannelsesinstitutionerne gør samtidig, at de unge kommer til de større byer. Jobbene, de har uddannet sig til, findes i de store byer, og når de samtidig har fundet sammen med en kæreste i en af de store byer, rykker de ikke tilbage igen,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I Nordea Kredit forventer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at der er »lang vej igen for visse områder«, da arbejdsløsheden i de pågældende kommuner også er steget. Og har man en familie, bosætter man sig kun i et område, hvor man er sikker på, at der er job til begge, påpeger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip