Den danske fodboldhelt Guld-Harald er død

Skrevet af admin

12/08/2015

Mest læste i dag

Den danske fodboldlegende Harald Nielsen - kendt som Guld-Harald - er død, oplyser hans hustru, Rudi Nielsen, til Ritzau.

- Min elskede mand er 11. august afgået ved døden efter længere tids sygdom, siger Rudi Nielsen.

- Han er en rigtig fighter. Det har han også været i sin sygdom, men nu måtte han give op, siger hun videre.

Den tidligere topangriber vil nok altid være mest husket for sit tilnavn Guld-Harald. Det tilegnede han sig, da han før og under OL i 1960 troede på olympisk guld til Danmark.

Det endte med en flot sølvmedalje, og Harald Nielsen blev topscorer i hele turneringen.

Året efter blev den daværende Frederikshavn-spiller kåret til årets fodboldspiller i Danmark og solgt til italienske Bologna, hvor han blev professionel.

Tiden i Italien var præget af succes, og danskeren blev en darling hos de italienske fans.

Han var med til at vinde mesterskabet i 1964 og kunne yderligere prale af to topscorertitler i ligaen.

Efter at have sat punktum for den aktive fodboldkarriere i 1970 oprettede Harald Nielsen et firma, som importerede italienske lædervarer til Skandinavien.

Senere blev han politisk aktiv i fodboldmiljøet og skubbede blandt andet på for at indføre professionel fodbold i Danmark, hvilket DBU indførte i 1978.

I begyndelsen af 1990'erne var Harald Nielsen involveret i skabelsen af det succesfulde danske klubhold FC København, hvor han var bestyrelsesformand i årene 1992-1997, inden han fortsatte som menigt medlem frem til 2006.

I 1963 giftede han sig med skuespillerinden Rudi Hansen. Hun blev et kendt ansigt i Danmark efter at have spillet rollen som Mie i "Far til fire"-filmene.

Harald Nielsen spillede med i en af de populære film, da han medvirkede i "Far til fire med fuld musik" fra 1961.

/ritzau/