Den Europæiske Centralbank øger presset på Grækenland

Skrevet af admin

05/02/2015

Dagens topnyheder

Den Europæiske Centralbank (ECB) giver ikke ved dørene.

Onsdag aften har ECB-chef Mario Draghi og et flertal af centralbankcheferne i eurozonen besluttet, at ECB ikke længere skal lade græske banker optage lån med sikkerhed i Grækenlands statsobligationer, der har kreditstatus af "junk".

Beslutningen blev truffet, bare få timer efter at den nye græske finansminister, Yanis Varoufakis, holdt sit første møde med Mario Draghi om en omlægning af den græske gæld.

En ny låneaftale med EU, ECB og Den Internationale Valutafond står centralt for den nyvalgte græske regering, og ECB's beslutning betegnes som lidt af en mavepuster for premierminister Alexis Tsipras.

Konkret betyder det, at det fra 11. februar er op til Grækenlands egen centralbank at skaffe likviditet til landets banker.

Samtidig bliver risikoen ved en eventuel græsk bankerot fjernet fra eurozonelandene og flyttet over på Grækenland selv.

- Det endelige opgør med de græske ønsker om at løbe fra regningen er blevet fremskyndet, skriver Ulrik Bie, cheføkonom i Nykredit, i en kommentar til ECB's beslutning.

- Enten kommer Tsipras med en plan, der ligner den tidligere med lidt ny maling kombineret med længere tilbagebetalingstid og en anden ramme end den forhadte trojka. Eller også får Grækenland lov til at forlade euroen, inden at oliventræerne begynder at blomstre i april.

I det græske finansministerium tager man dog udmeldingen fra ECB med sindsro.

- Finanssektoren er beskyttet, og andre kanaler for likviditet er fortsat tilgængelige, lyder det i en meddelelse fra ministeriet.

Efter nyheden fra ECB faldt euroen mere end en procent over for den amerikanske dollar.

Både den græske finans- og premierminister rejser i øjeblikket rundt i Europa for at løse gældsforhandlingerne.

Torsdag mødes finansministeren med sit tyske modstykke, Wolfgang Schäuble.

/ritzau/Reuters