Den farlige fristelse

Danske fodboldspillere med fart på bankbogen bliver tilbudt eksotiske investeringer i lidt af hvert, og nogle brænder nallerne alvorligt, når en sælger kommer forbi med et tilbud, der er lidt for godt til at være sandt.

Christopher Poulsen er blot én af mange fodboldspillere, der har mistet store beløb på investeringer i det, der skulle sikre pensionen, men i stedet er endt som en ond drøm af en økonomisk deroute.

»Der er helt vildt mange, som har tabt penge på det her skide vindmølleprojekt. Det er meget voldsomt. Også mange flere, end der har været nævnt i medierne. Jeg fik selv forelagt muligheden, men jeg valgte gudskelov at gøre noget andet. Se selv, hvor mange familier der er blevet decideret ødelagte af de her vindmøller,« siger Peter Graulund, der i september stoppede efter en lang karriere i dansk, tysk og svensk fodbold.

Direktør for Spillerforeningen, Mads Øland, ser Christopher Poulsen-sagen som et af de værste eksempler på en tendens, der særligt truer de unge fodboldkometer.

»Det er en ekstraordinær sløj historie med Christopher Poulsen. Men det er et on-going problem, at vi har at gøre med unge mennesker, hvor nogle kommer til penge hurtigt og ikke har evnerne til at placere dem,« siger Mads Øland.

Ingen bekymringer i Brøndby-tiden

Peter Graulund valgte i stedet at betale store dele af sin fodboldløn ind på pensionsordninger. Han ser det som både naturligt og risikabelt, at de unge fodboldspillere opfordres til investeringer med løfte om fradragsberettigelsew, hvormed de kan træde ud af topskatteklassen.

»Jeg kan selv huske, da jeg var i Brøndby. Jeg havde en god løn, fri bolig og fri bil. Mine bedste kammerater studerede og fik en SU. Jeg tjente 15 gange mere, end de gjorde, og vi var fuldstændig jævnaldrende. Kommer man til udlandet, tjener man langt mere end de 15 gange mere end en SU. Vi er ikke anderledes end alle andre mennesker. Vi vil gerne have så meget ud af vores penge som muligt. Og er man ung og ikke har de store forpligtelser, kone og børn, har man et kæmpestort rådighedsbeløb. Så kan det være fornuftigt at investere,« siger Peter Graulund.

»Men problemet er, at nogle stoler blindt på, hvad sælgerne siger uden at søge rådgivning selv.«

Thomas Augustinussen er anfører hos AaB og husker Superligaens højkonjunktur i midt-nullerne. Her var det kotyme, at han cirka en gang om måneden fik henvendelser fra sælgere, der ville forbi AaB og præsentere deres projekter.

»Efter alt det med vindmøllerne var vi fire holdkammerater, der var til et møde omkring nogle ejendomme i Berlin. Det lød spændende, og vi fik at vide, at det var risikofrit. Men jeg havde en dårlig fornemmelse med det, og vi droppede det. En måned senere gik firmaet konkurs. Siden dét møde har jeg holdt mig helt fra det,« fortæller Thomas Augustinussen.

Det er ifølge Mads Øland karakteristisk for fodboldspillerne, at de sjældent søger professionel rådgivning, når de overvejer at vandre på den tynde is, som investeringerne ofte er. Derfor er der også brug for involvering fra spillernes agenter, siger Nikola Juric, der blandt andre repræsenterer Nicki Bille i Rosenborg og Jores Okore i FC Nordsjælland.

»Brug aldrig flere penge, end du har. Brug dem med snusfornuft. Og køb fast ejendom. Det er det, jeg siger til mine spillere. Der er altid mange luftkasteller, og i fodboldmiljøet er der en mere-vil-have-mere-kultur. Men de har jo alt, hvad de skal bruge, så hvorfor risikere dem på tvivlsomme investeringer? Fodboldkarrieren er meget kort og intens, og når du står som 35-årig og er færdig, skal du helst have råd til at fortsætte livet,« siger Nikola Juric.

 

Dagens Gossip