Den franske filosof André Glucksmann er død, 78 år

Den fremtrædende franske filosof og samfundsdebattør André Glucksmann, som var blandt de mest kendte af såkaldte nye filosoffer, er død, 78 år, oplyser hans familie til det franske nyhedsbureau.

- Min bedste ven er ikke mere, skriver filosoffens søn, Raphael Glucksmann.

André Glucksmann var blandt de mest kendte af de nye filosoffer, som dominerede den franske samfundsdebat i midten 1970'erne med deres kritik af marxismen og deres nye syn på Den Kolde Krig.

Inspireret af blandt andre den russiske forfatter Aleksandr Solzjenitsyns "Gulag øhavet" kritiserede Glucksmann den udbredte tro på marxismen i perioden.

Han mente, at det var en autoritær og dogmatisk ideologi, som blokerede for selvkritik, og som ville retfærdiggøre undertrykkelse af anderledestænkende.

Glucksmann opfattede sig selv som venstreorienteret og så sin kritik som en videreførelse af ungdomsoprørets protest mod forskellige former for undertrykkelse.

Han blev født i 1937 i Boulogne-Billancourt. Hans jødiske forældre kom fra Østrig-Ungarn.

Glucksmann studerede i Lyon og blev senere optaget på den berømte École normale supérieure de Saint-Cloud.

Med sine bøger førte Glucksmann gennem 30 år an i en politisk og intellektuel opposition i Europa, og han er blevet kaldt en af Europas vigtigste kulturpersonligheder og moralske stemmer.

Ved siden af sit opgør med venstreradikalismen og dens totalitære tendenser var Glucksmann sammen med blandt andre Bernard-Henri Lévy en førende kritiker af manglende europæisk engagement i konflikterne omkring Tjetjenien, de vietnamesiske bådflygtninge og krigene i det tidligere Jugoslavien.

Glucksmann var også kritiker af islamismen og anså den for at være en fare for Europa.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip