Den gamle kommunist Ole Sohn bliver socialdemokrat.

Skrevet af admin

04/02/2014

Dagens topnyheder

Torsdag aften i sidste uge gik rygterne på Christiansborg. SF'eren og tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn ville skifte sit partimedlemskab af SF ud med et medlemskab hos Socialdemokraterne.

Selv afviste den 59-årige Ole Sohn på det kraftigste, at det kunne have noget på sig, og han bebrejdede TV2 News, at de bragte den slags ubekræftede rygter til torvs.

Tirsdag blev det alligevel en realitet. Den gamle kommunist skifter parti og bliver medlem af Socialdemokratiet.

- Jeg kan ikke længere følge SF's kurs, siger han til skiftet.

SF's udtræden af regeringen og forløbet omkring det kalder han pinligt og latterligt.

Ole Sohn var landets yngste fagforeningsleder, da han i årene 1973 til 1976 arbejdede som jord- og betonarbejder og var medlem af Danmarks Kommunistiske Parti. I 1987 blev han formand for partiet.

Efter fire år som formand for de danske kommunister - og en overgang som folketingskandidat for Enhedslisten - meldte han sig overraskende ind hos Socialistisk Folkeparti i 1992. Og siden 1998 har han siddet i Folketinget for partiet - indtil tirsdag.

Først som gruppeformand, og i oktober 2011 blev han erhvervs- og vækstminister. En post, han forlod i oktober 2012, da han også meddelte, at han stoppede i politik ved førstkommende valg.

Men hans ræverøde fortid forfulgte ham, og det har gennem årene skaffet ham en del problemer på halsen.

Kort efter udnævnelsen krævede oppositionen, at Sohns fortid blev undersøgt. Selv afviste han, at han havde noget at skjule, mens oppositionen mente, at han havde modtaget penge fra "hemmelige magter" i sin tid som DKP-formand.

Også et billede af Ole Sohn, der kort før Berlinmurens fald i 1989 kysser DDR's leder Erich Honecker, da DDR fejrede den østtyske stats 40 års jubilæum, er stadig på mange danskeres nethinde.

I de 24 år, der er gået, siden det berygtede billede blev taget, har Sohn skrevet bøger og lavet film om de kommunistiske regimers overgreb.

Blandt andet i bogen "Guldet fra Moskva", der beskriver, hvordan de europæiske kommunistiske partier, herunder DKP, fik støtte fra Sovjet.

Ved siden af hovedbeskæftigelsen som folketingsmedlem har Ole Sohn haft en bibeskæftigelse som forlagsmand via det privatejede Forlaget Sohn ApS.

Forlaget Lindhardt og Ringhof købte forlaget i december 2013.

/ritzau/