Den hollandske heksejagt på Laudrup

1997 er lang tid siden. Rigtig lang tid. Men hvorfor bider en mystisk mellemlanding i en bosnisk klub i forbindelse med et skifte fra japanske Vissel Kobe til Ajax Amsterdam så Michael Laudrup i haserne i dag, 16 år senere?

I går kunne Berlingske fortælle historien om, hvorfor Laudrup i sommeren 1997 for en kort stund var ejet af bosniske NK Celik. Det var han af skattetekniske årsager. Ved at lade sig indregistrere hos den bosniske klub, behøvede hverken Laudrup eller Ajax Amsterdam at betale skat i forbindelse med skiftet til den hollandske hovedstad.

Troede de.

For de hollandske skattemyndigheder var ikke enige. De 12 millioner kroner, Ajax overførte til NK Celik for at få ejerskab over Michael Laudrup, landede til sidst i danskerens hænder. De var derfor at betragte som løn. Og løn er ikke skattefri indkomst.

»Myndighederne opfatter transfersummen, vi betalte for Laudrup, som løn til ham. Det var vi ikke klar over, da vi lavede betalingen,« oplyser Ajax’ juridiske afdeling gennem talsmand Arjan Duijnker over for Berlingske.

Den fidus – og en tilsvarende omhandlende georgiske Shota Arveladze – blev dyr for Ajax Amsterdam. Sagerne kickstartede en række undersøgelser og efterfølgende retssager, som skaber store bølgeskvulp selv den dag i dag.

Betalt på Laudrups vegne

De hollandske myndigheder fik ram på Ajax Amsterdam, der siden har betalt mange millioner i bøde og omkostninger i sagen, hvori den sidste af flere domme faldt 19. juni sidste år.

Men den hollandske klub er endnu ikke fri af myndighedernes kløer. Ajax har betalt flere millioner på vegne af Michael Laudrup. men det er ikke godt nok. Det hollandske svar på Skat vil have penge fra Laudrup selv.

Derfor stillede myndighederne for få måneder siden et ultimativt krav til den danskerglade storklub: ’Få Laudrup til at betale, de penge, han har snydt os for. Ellers vender vi tilbage med et stort millionkrav – til jer', lød den utvetydige besked.

Offentligt stævnet

Dét fik Ajax Amsterdam til tasterne. Først sendte klubben ét brev til Michael Laudrup. Siden et stærkere formuleret brev, og i sidste uge fik offentligheden så kendskab til sagen. Da Laudrup ikke har svaret på brevene, skal Ajax, ifølge hollandsk lovgivning, offentliggøre en juridisk stævning i et tidsskrift. Derfor havde klubben i sidste uge en annonce i avisen Het Parool, hvor Michael Laudrups ’whereabouts' efterlyses.

»Vi er kede af, at vi var nødt til at bringe sagen ud i offentlighedens lys, men det var et både nødvendigt og logisk skridt,« forklarer Ajax’ juridiske afdeling.

At Ajax fra et PR-mæssigt synspunkt er ked af sagen, er dog ikke lig med, at klubben har tænkt sig at give op. Tværtimod. Michael Laudrup er i skudlinjen. Og her bliver han.

»Vi vil fortsætte med at retsforfølge Laudrup, for at inddrive de betalinger, vi har foretaget på hans vegne. Vi tager den her sag hele vejen,« fastslår Ajax’ juridiske afdeling.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip