Den Liberale Tim Farron skal redde knust britisk parti

De Liberale Demokrater i Storbritannien, der var i koalitionsregering med De Konservative, indtil partiet ved valget i maj blev pulveriseret, har torsdag valgt ny leder. Det bliver den moderat venstreorienterede Tim Farron.

Tidligere vicepremierminister Nick Clegg, som i 2010 førte De Liberale Demokrater i regering sammen med De Konservative, trådte tilbage, efter at parlamentsgruppen ved valget blev reduceret fra 56 til syv medlemmer.

Den 45-årige Farron var inden dagens lederafstemning hos De Liberale Demokrater bookmakernes favorit.

Hans udfordrer var den tidligere vicesundhedsminister Norman Lamb.

Da stemmerne var talt op, have Farron fået 56,6 procent af stemmerne mod 43,5 procent til Lamb.

- Tim er en fantastisk kommunikator, og hans energi, entusiasme og passion vil inspirere og drive De Liberale Demokrater tilbage på vinderkurs, lyder det fra partiets landsformand, Sal Brinton.

Farron, der selv er tidligere landsformand, takker sine støtter på Twitter.

- Dette er et liberalt land. Vores job nu er at omvende millioner af liberale i Storbritannien til Liberale Demokrater, skriver han.

Samarbejdet i regeringen med De Konservative kostede De Liberale Demokrater dyrt. Flest tæsk fik partiet for at medvirke til, at studiegebyrerne på universiteterne blev forhøjet drastisk, selv om det var et valgløfte, at det ikke skulle ske.

Farron, der har været medlem af parlamentet i London siden 2005, var ikke minister i koalitionsregeringen, og han anses derfor at være uplettet.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip