Den lille forskel findes også på ski

Skrevet af Elo Christoffersen

12/02/2014
For mange skiglade danskere ender turen ned af pisterne med en skiskade. Men når mænd og kvinder side om side suser ned af pisterne, er skaderne forskellige. - Kvinderne får primært vridskader i knæene eksempelvis et overrevet korsbånd. For mændenes vedkommende kommer de fleste galt afsted med et brækket underben, siger Jesper Byrdorf, der er læge i Falck. Skiferien er fem gange farligere end andre ferier Knæskader udgør cirka halvdelen af kvindernes skader. - Det skyldes ofte, at kvinder ikke har tilstrækkelig muskelmasse. Det betyder, at deres knæ ikke er ligeså stabile. Vi ser ofte vridulykker på tredjedagen, når trætheden begynder at melde sig, fortæller Jesper Byrdorf. De typiske kvindeskader kan forebygges inden skiferien begynder. - Kvinder bør træne lårmuskulaturen der støtter knæene, i god tid inden de tager på skiferie. Har man ikke nået det, handler det om at lytte til kroppen, og droppe den berømte ’sidste eftermiddagstur’ hvis kroppen er blevet træt, forklarer Jesper Byrdorf. Historisk gode sneforhold i Norge Hos mænd udgør underbensbrud omkring 25 procent af alle skader. - Mændenes brækkede lemmer skyldes oftest fart. Jo mere energi, des større er sandsynligheden for brud. Mænd kan derfor forebygge skader ved at være opmærksomme på pisten, på deres fart og kørestil, slutter Jesper Byrdorf.

Mest læste i dag

For mange skiglade danskere ender turen ned af pisterne med en skiskade. Men når mænd og kvinder side om side suser ned af pisterne, er skaderne forskellige.

- Kvinderne får primært vridskader i knæene eksempelvis et overrevet korsbånd. For mændenes vedkommende kommer de fleste galt afsted med et brækket underben, siger Jesper Byrdorf, der er læge i Falck.

Skiferien er fem gange farligere end andre ferier

Knæskader udgør cirka halvdelen af kvindernes skader.

- Det skyldes ofte, at kvinder ikke har tilstrækkelig muskelmasse. Det betyder, at deres knæ ikke er ligeså stabile. Vi ser ofte vridulykker på tredjedagen, når trætheden begynder at melde sig, fortæller Jesper Byrdorf.

De typiske kvindeskader kan forebygges inden skiferien begynder.

- Kvinder bør træne lårmuskulaturen der støtter knæene, i god tid inden de tager på skiferie. Har man ikke nået det, handler det om at lytte til kroppen, og droppe den berømte ’sidste eftermiddagstur’ hvis kroppen er blevet træt, forklarer Jesper Byrdorf.

Historisk gode sneforhold i Norge

Hos mænd udgør underbensbrud omkring 25 procent af alle skader.

- Mændenes brækkede lemmer skyldes oftest fart. Jo mere energi, des større er sandsynligheden for brud. Mænd kan derfor forebygge skader ved at være opmærksomme på pisten, på deres fart og kørestil, slutter Jesper Byrdorf.