Den nye Simon Spies

Oleg Tinkov fyrede den af på twitter natten til torsdag. I mere end en forstand. Over en times intensiv twitter-aktivitet fik han fortalt, at han forlystede sig med langlemmede prostituerede i sit hjem i Toscana, og han viftede om sig med både dollartegn og svinere mod alt og alle.

Det var et af den slags udbrud, hvor man tænkte, at enten en brandert eller et personligt nedbrud havde overtaget kontrollen. Men det var bare Oleg Tinkov. Den russiske milliardær, som er sponsor for Bjarne Riis’ cykelhold gennem en af sine mange forretninger, Tinkoff Bank.

Det var bare sjov og spas i en sen nattetime, vil nogen sige. Og ja, det var det sikkert. Men Oleg Tinkov er en intelligent mand, og han ved godt, hvordan hans udbrud vil blive tolket. Tinkov går over grænsen med overlæg, og repræsenterer meget godt den nyrige russer, som har fået så dårligt et image, at de dyre hoteller på den franske sydkyst, afviser dem, fordi deres dårlige opførsel skader forretningen. Et image som er stik modsat den ordknappe Bjarne Riis.

LÆS OGSÅ: Ludere, kaviar og onani: Riis' storsponsor amok på Twitter i nat

Erik Kulavig fra Syddansk Universitet har forsket i Ruslands historie, og han ser Oleg Tinkov som et klassisk eksempel på en nyrig russer.

- Han minder mig på mange måder om Simon Spies. Han var også dygtig, flittig og arbejdsom, men han kunne også godt lide at kaste om sig med drukfester, sexorgier og den slags, fortæller Erik Kulavig.

Og Oleg Tinkov er i den grad nyrig. Han er fra en fattig sibirsk familie, men fandt hurtigt ud af, at han havde et stort forretningstalent. Som 12-årig startede han sin første forretning, hvor han solgte sjaler, imens han stadig boede i Sibirien. Senere afsonede han værnepligt som soldat hos den russiske efterretningstjeneste KGB, inden han begyndte på universitet i St. Petersborg.

Herfra begyndte forretningerne at tage fat. Han startede ud med at købe varer i Sibirien, som han solgte i Rusland med stor profit. Han har senere fortalt, at han til den forretning lånte penge af kriminelle, fordi han kunne få bedre renter. Han startede den ene forretning efter den anden, og solgte dem igen for store millionbeløb. Fra elektronik over russisk frysemad til en restaurant-kæde og et bryggeri. I dag har han banken Tinkoff Bank og er god for flere milliarder.

Undervejs havde han sit eget cykelhold, Tinkoff Credit Systems, hvor eks-dopere som Tyler Hamilton og Jörg Jaksche blev hevet ind.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

I Danmark hørte vi første gang hans navn sidste forår, da sponsoraftalen blev indgået. Allerede her fornemmede man, at han er en speciel karakter. Under Tour de France sidste år så han muligheden for at ramme TV-linsen, da han foran Team Saxo-Tinkoff-bussen i et startområde så den russiske Movistar-rytter Vladimir Karpets cykle forbi. Foran snurrende kameraer lagde han armen om Karpets og præsenterede ham som holdets nye rytter, der ville få to mio. euro om året. Det var underholdende, og pressen så allerede flere muligheder for sjove historier i den åbenmundede russer.

- Jeg tror, han spiller lidt på det image, han har fået. Nogle gange kan det se ud som om, at han tænker ’hvis I alligevel anser mig for den karakter, så skal I også få den,’ siger Erik Kulavig.

Oleg Tinkov deler lige nu sponsoratet af Bjarne Riis’ cykelhold med Saxo Bank. De to banker har intet med hinanden at gøre, men de har lært hinanden at kende gennem Riis, og lige nu forhandler de alle tre ved samme bord om en ny aftale.

Administrerende direktør Lars Seier Christensen opererer stik modsat Oleg Tinkov i sin optræden, men Saxo Bank-bossen giver udtryk for, at han nyder selskabet med sin nye bekendte.

- Han er en mand uden filter og har det med at sige det, der ligger ham på sinde. Det kan der være mange gode ting ved, selvom han siger nogle ting, som han ikke når at tænke igennem. Jeg kan egentlig meget godt lide ham. Han er en mand, som forstår cykling og er meget entusiastisk omkring det. Det, mener jeg, er et aktiv i forhold til en sponsor, som ikke er helt så interesseret i sporten.

Dagens Gossip