»Den Stående Mand« udfordrer Erdogan

TYRKIET: En enkelt mands demonstration på Istanbuls centrale Taksimplads ser ud til at blive endnu en udfordring for premierminister Erdogan og politiet, der ikke har taget på demonstranterne med fløjshandsker.

Han navn er Erdem Gunduz, han er performance kunstner, koreograf og er allerede døbt »Den Stående Mand«.

I dag ved ingen, hvor han er, eller hvornår han dukker op igen, men mandag aften og natten til tirsdag gik billeder af ham verden rundt på de sociale medier og hos internationale billedbureauer.

En mand i hvid skjorte, afslappet med hænderne i lommerne, der står alene på den store tomme Taksimplads ved Geziparken og stirrer i retning af to tyrkiske flag og et kæmpeportræt af Tyrkiets grundlægger, Kemal Atatürk, som pryder en husmur over for pladsen.

Siden politiet med overdreven magt lørdag ryddede Geziparken for demonstranter, har myndighederne forbudt al sammenstimlen på Taksimpladsen, og da Erdem Gunduz mandag stillede sig op gik der ikke længe, før han tiltrak sig opmærksomhed.

Klokken var ifølge Reuters 17, da han stillede sig op, og hans venner, der stod udenfor pladsen, forsøgte med held i starten at tale sympatisører fra at slutte sig til ham.

Det skulle være en enkelt mands fredelige protest mod den vold, som har præget området gennem de seneste uger, og samtidig en protest, som politiet ville have svært ved gribe ind overfor.

»Vi vil beskytte ham mod provokationer. Han bliver nødt til at være alene ude på pladsen, ellers vil politiet bruge det som påskud for at arrestere alle,« sagde en kvinde til AFP.

Efterhånden som mørket faldt på, stod han bare der - helt stille på pladsen, mens hundredvis af mennesker ifølge efterhånden stimlede sammen udenfor pladsen for at se på ham og hans tavse demonstration.

Hans plan var at blive stående et døgn med et par timers afløsning, men frem mod klokken 23 var tweets og mails om en-mands demonstrationen på Taksim nået ud til så mange, at det blev umuligt at holde Erdem Gunduz isoleret.

En stor flok unge gik ind på pladsen stillede sig op sammen med ham og begyndte at stirre i samme retning mod flagene og Atatürk-portrættet.

Det blev ifølge rapporterne for meget for politiet. De rykkede ind, men »Den stående Mand« havde ifølge AFP held til at forsvinde, da en gruppe af hans venner slog ring om ham.

Mindst ti af de omkringstående blev arresteret.

Demonstranterne, som de foregående dage er blevet fordrevet fra Taksimpladsen, har siden talt om nye måder at protestere på.

»Den Stående Mand« har vist en af de nye veje.

Samtidig rapporterer flere nyhedsbureauer med tyrkiske medier som kilde, at politiet tirsdag formiddag gennemførte arrestationer og razziaer hos formodede demonstranter i adskillige af landets store byer. Der er oplysninger om sammenlagt op mod 100 anholdelser.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip