Den store Oscar gik til slavefilm

Det blev det historiske drama "12 Years a Slave", der vandt hovedprisen ved uddelingen af de prestigefyldte Oscar-statuetter, der fandt sted natten til mandag dansk tid i Los Angeles.

Steve McQueens film blev hædret med prisen som bedste film - ligesom den blev ved Golden Globe-uddelingen tidligere på året.

Sejren er historisk, fordi det er første gang, at en film lavet af en sort instruktør vinder den prestigefyldte pris i de 86 år, som priserne er blevet uddelt i.

- Alle fortjener ikke blot at overleve, men at leve. Det er den vigtigste arv efter Solomon Northup, sagde McQueens i sin takketale med henvisningen til forfatteren til de erindringer, som filmen er baseret på.

12 Years a Slave er en sand fortælling om en fri, sort mand, der bliver kidnappet og solgt som slave i Sydstaterne i USA i midten af 1800-tallet.

Lupita Nyong'o vandt prisen for bedste kvindelige birolle for sin præstation i 12 Years a Slave. Filmen vandt også for bedste filmatisering.

Filmen slog otte andre nominerede i kategorien - blandt andet "Gravity", der ellers hev flest Oscar-statuetter hjem i løbet af natten med i alt syv priser.

Filmens instruktør Alfonso Cuarón vandt for bedste instruktør og astronaut-dramaet med Sandra Bullock i hovedrollen vandt også en masse tekniske priser.

"American Hustle", "Captain Phillips", "Dallas Buyers Club", "Her", "Nebraska", "Philomena" og "The Wolf of Wall Street" var også nomineret til hovedprisen.

Aftenens store taber blev David O. Russels svindlerkomedie American Hustle, der trods 10 nomineringer ikke vandt en eneste.

Dansk film var for første gang nogensinde nomineret til tre priser ved samme show. Den danske kortfilm "Helium" vandt en Oscar, mens "Jagten" og "The Act of Killing" blev forbigået.

/ritzau/

Dagens Gossip