Den tavse officer nægter at tale trods bøde

"Jeg kommer ikke til at sige noget".

Så bastant lyder meldingen fra den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard, selvom han skal betale ugentlige bøder på 500 kroner i et halvt år, fordi han ikke vil fortælle navnet på en kollega i den såkaldte videosag.

- Jeg kan ikke betale, så det kan ende med, at jeg må afsone, fordi jeg står frem, siger Anders Kærgaard til Ritzau og kalder kendelsen "helt ude i hampen".

Sagen drejer sig om påstået vildledning af Forsvarskommandoen i forbindelse med, hvad der skete under Operation Green Desert i det sydlige Irak i 2004, hvor irakiske soldater tæskede tilbageholdte, mens danske soldater så på.

Forsvarskommandoen har flere gange hævdet, at der ikke var lyd- eller billedoptagelser under operationen.

Men det passer ikke, og derfor undersøger auditørerne nu, om den daværende øverstkommanderende i Irak, John Dalby, bevidst eller groft uagtsomt har givet forkerte oplysninger til Forsvarskommandoen.

Anders Kærgaard beskylder John Dalby for at lyve om optagelserne, og Kærgaard hævder, at Dalby hele tiden har vidst, at optagelserne fandtes.

- Dalby laver evalueringsrapport, da jeg viser ham klippet med de irakere, der får hug. Vi beslutter, at klippet ikke skal ud i offentligheden, og Dalby beholder videobåndet, forklarer Anders Kærgaard.

Under stor opmærksomhed fra medierne stod Anders Kærgaard frem i oktober sidste år og offentliggjorde videoen fra operationen i Irak. En video som, Forsvarskommandoen blandt andre til Kammeradvokaten havde oplyst, ikke eksisterede.

Den tidligere officer har fortalt om en kollega, som gav ham videoen efter operationen, fordi "det nok er vigtigt, at båndet bliver gemt". Men Kærgaard nægter at fortælle, hvem det drejer sig om til Forsvarets Auditørkorps.

Det har Anders Kærgaard dog pligt til, og derfor tildelte dommer Peter Lind Larsen ham ugentlige bøder på 500 kroner torsdag i Københavns Byret. Men bøderne vil blot afskrække flere vidner fra at stå frem, mener den tidligere officer.

- Hvis man står frem med viden om overgreb, så bliver man straffet på sit levebrød. Det her sender et signal til dem, som vil stå frem, og nu er der ingen, som står frem, siger den 40-årige Anders Kærgaard.

- Det er dybt uanstændigt og en hetz fra auditørernes side. Det burde være John Dalby, som sad anklaget her i retten i stedet, lyder det fra Anders Kærgaard.

Både Anders Kærgaards forsvarsadvokat, Mads Krøger Pramming, og fungerende auditør Kristian Kirk overvejer, om de vil kære afgørelsen.

/ritzau/

Dagens Gossip