Den tyrkiske bodyguard: Han tager tæskene for Laudrup

Han er manden, der overtager ordet, når Michael Laudrup er utilfreds med tingenes tilstand. Alt det, den danske manager ikke selv har lyst til at råbe op om, overlader han til sin agent Bayram Tutumlu.

Man så det i forbindelse med Michael Laudrups fratrædelse i Getafe, fornemmede det i Spartak Moskva, læste om det i Laudrups Mallorca-tid, og nu sker det så igen. For Michael Laudrup er på vej ud i en ny krise med sin arbejdsgiver, denne gang Swansea, og det er hans agent, Bayram Tutumlu, der lægger op til slagsmål.

- Jeg vil gøre det klart; jeg taler på vegne af Michael Laudrup. Hvis Huw Jenkins (bestyrelsesformand i Swansea, red.) køber de spillere, som Michael Laudrup vil have, så er der ikke noget problem. Men hvis han ikke køber de spillere, så ved jeg ikke, hvad der sker. Sådan er virkeligheden, lød den slet skjulte trussel fra Bayram Tutumlu ifølge Evening Post for nylig.

I Danmark kender vi Michael Laudrup som den diplomatiske og til tider konfliktsky person. Et menneske, som gør en dyd ud af at optræde korrekt, og som sjældent træder folk over tæerne. Derfor kan det også virke en anelse besynderligt, at Michael Laudrup har valgt at alliere sig med så højtråbende en karakter som spansk-tyrkeren Bayram Tutumlu. Men de to har nu været makkerpar i 20 år. Et samarbejde, der begyndte i Barcelona.

Først lidt om Tutumlus baggrun:

Bayram Tutumlu blev født i Ankara i Tyrkiet i 1960 som det syvende barn i en flok på otte. Hans far var en velhavende entreprenør, og han sendte Tutumlu til Schweiz som 14-årig for at gå på kostskole. Det blev til 10 år i landet, mens han fordybede sig i psykologi, økonomi og journalistik, før han til sidst rykkede til Spanien, hvor hans kæreste kom fra. Her byggede han sin formue op gennem import af Mercedes-biler fra Tyskland til Spanien, og det var i den forbindelse, at Tutumlu byggede broer ind i den fodboldverden, han som ganske ung var betaget af.

Kort tid efter flytningen til det spanske begyndte den 24-årige Bayram Tutumlu at omgås Barcelona-spillerne gennem salgene af Mercedes-bilerne. Hans hollandske ven Ronald Koeman lukkede senere Tutumlu ind i spillernes kortklub, hvor Michael Laudrup sad.

I 1991 blev Bayram Tutumlu Management stiftet, og Michael Laudrup blev en del af den butik i 1993. Det var dengang, Laudrup var på kant med sin træner Johan Cruyff, og han skulle bruge en udvej. Den sikrede Bayram Tutumlu, da han ganske overraskende sendt sin danske klient fra Barcelona til ærkerivalerne fra Real Madrid i 1994. Det blev begyndelsen på deres langvarige samarbejde.

Bayram Tutumlu har altid taget slagsmålene for Michael Laudrup, der tydeligvis ikke bryder sig om den del af det professionel fodboldliv. Udover at kæmpe for ham i Laudrups walisiske klub Swansea, så er Tutumlu også på banen i forbindelse med den genopståede skattesag i Holland.

Den stammer tilbage fra 1997, da Laudrup tog til Ajax Amsterdam fra japanske Vissel Kobe. I den forbindelse skulle Laudrup have en såkaldt sign-on fee, og for at undgå at skulle beskattes af den indkomst, arrangerede Tutumlu, ifølge anklagerne i Holland, at Laudrup på papiret var spilleberettiget i den bosniske 3. divisionsklub Celik Zenica.

På den måde skulle Laudrup altså angiveligt undgå, at en stor del af hans sign-on fee blev ædt op af skat. Sagen kører stadigvæk i Holland, og det fik for nylig Ajax Amsterdam til at indrykke en annonce, hvori den gjorde Laudrup opmærksom på, at han skal møde i retten i Holland som vidne den 29. august. Det fik for få dage siden Tutumlu til at skyde tilbage mod Ajax Amsterdam.

- Jeg har ondt af dem. Ajax har vist, at det ikke er nogen storklub. Det er bare en lille klub, sagde agenten til South Wales Evening Post.

Det er ikke kun i spillerkarrieren, at Bayram Tutumlu har hjulpet Michael Laudrup. For siden danskeren gik trænervejen, har de to arbejdet tæt sammen i forbindelse med spillerhandler. Det var for eksempel tilfældet, da Laudrup i sin tid som Brøndbys cheftræner hentede venstrebacken Joseph Elanga til klubben. Elanga var klient hos Tutumlu.

Historien gentog sig også for ganske nylig, da Michael Laudrup hentede Pablo Hernandez til Swansea fra Valencia. Hernandez' agent er Bayram Tutumlu.

Spørger man Bayram Tutumlu selv, så har han ikke kun én funktion i sit professionelle virke.

- Jeg er ikke en agent eller en rådgiver eller en klubmand eller en spillermand. Jeg er Bayram Tutumlu, og det er det bedste svar, jeg kan give. Jeg gør tingene på min egen måde. Ingen kan købe mig. Men jeg har gode relationer til mange klubber og til mange spillere. Jeg elsker mit arbejde, og jeg er aldrig træt, når jeg går hjem. Jeg er en glad mand, sagde Bayram Tumulu tilbage i 2007 til Jyllands-Posten.

- Du må altså huske på, at jeg ikke gør det her for penge. Jeg har alle de penge, jeg skal bruge i forvejen. Jeg gør det for at hjælpe mennesker, jeg godt kan lide. Og fordi jeg er vild med fodbold. Så får jeg tilbage på så mange andre måder. Man gør meget for sine venner, sagde Bayram Tumulu til avisen for seks år siden.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip