Den vanærede Pistorius har første dag i frihed

Den vanærede tidligere sydafrikanske atletikstjerne Oscar Pistorius tilbragte tirsdag sin første dag i "frihed" i sin onkels hjem i Pretoria, hvor han skal afsone resten af sin straf for drabet på sin kæreste med husarrest.

Han blev budt velkommen hjem af sin familie, efter at han i hemmelighed var blevet løsladt.

- Familien er glad for, at Oscar er hjemme, men de vil gerne understrege, at han fortsætter med at afsone, siger Anneliese Burgess, en talskvinde for de pårørende, udenfor en velhaverforstad til Sydafrikas hovedstad.

Den 28-årige Pistorius skulle først have forladt fængslet tirsdag, men han blev allerede mandag transporteret til sin onkels hjem i en manøvre, som tilsyneladende havde til formål at holde "Bladerunner" på afstand af medierne.

- Oscar Pistorius er her til aften blevet overført til overvåget husarrest, sagde en talsmand sent mandag til AFP.

Pistorius, som også går under navnet "Blade Runner", blev for ti måneder siden idømt fem års fængsel for uagtsomt manddrab på sin kæreste Reeva Steenkamp på valentinsdag i 2013.

Den forhenværende topatlet har hidtil afsonet sin straf i det berygtede og overfyldte Kgosi Mampuro II-fængsel i Pretoria. Men de sydafrikanske retsregler siger, at ufarlige fanger kun skal afsone en sjettedel af deres straf bag tremmer.

Derfor skulle Pistorius fra fængslet til en mere behagelig tilværelse med fodlænke og husarrest.

For nylig ankede anklagemyndigheden dommen med krav om at få den ændret til forsætligt drab. Anklageren mener, at Pistorius med vilje skød sin kæreste under et skænderi.

Ankesagen ventes behandlet i november. Findes han skyldig, venter der mindst 15 år i fængsel.

Pistorius affyrede fire skud gennem en aflåst dør til et badeværelse og ramte Reeva Steenkamp.

Den tidligere models familie er utilfreds med, at Pistorius får lov til at afsone sin resterende straf uden for et fængsel, og den udtrykte i august forfærdelse over beslutningen om prøveløsladelsen.

Oscar Pistorius var indtil for et par år siden en af Sydafrikas mest populære sportsfolk.

/ritzau/

Dagens Gossip