Den virkelige prøve: Det kan koste Froome sejren

Lucien van Impe er overbevist. Det bliver ikke britiske Chris Froome, der vinder årets Tour de France.

Dertil er sæsonens nærmest altdominerende klassement­rytter alt for uerfaren ud i håndværket at klare presset under en gul trøje i verdens største cykelløb.

Selv vandt van Impe Tour de France i 1976 og opnåede evig plads i cykelhistorien som en gennemgående bjergkonge fra 1971 til 1983.

Kold kalkule: Van Impes holdning kan være ret ligegyldig for løbets storfavorit.

Men det er den alligevel ikke. Chris Froome har selv bemærket, at opmærksomheden omkring ham ved Tour de France er overvældende.

- Jeg tror ikke, at der rigtig er noget, man kan gøre for at forberede sig på denne massive form for hype, lød det fra Chris Froome, kort før Team Sky-kaptajnen kastede sig ud i jagten på sin første Tour de France-sejr.

Holdets danske medlem af den sportslige ledelse, Carsten Jeppesen, underkender heller ikke, at forpligtelserne over for en nærgående presse efter hver etape kan blive en af de værste forhindringer for at vinde.

- Det har også handlet om, at Chris skulle vænnes til at stå og tale med pressen hver dag. Sidste år kunne han køre Tour de France og ligge sig med stængerne oppe for at hvile på hotellet en time til halvanden, mens Bradley Wiggins stadig stod og havde sine forpligtelser over for pressen, antidoping tests og så videre, forklarer Jeppesen.

- Det bliver noget anderledes for Chris i år, hvor det er ham, der kommer til at restituere mindre. Det tager tid at vænne sig til og undgå at forbinde det med unødige frustrationer. Men det føler jeg, at han er klar til nu, forsikrer den tekniske direktør.

Forberedelserne for Chris Froome har egentlig været tæt på de samme, som den sejrsrække, der kørte Bradley Wiggins i stilling til sin Tour-sejr i 2012.

Chris Froome har al tænkelig selvtillid fra at sætte ryttere som Alberto Contador og Cadel Evans på plads i både bjerge og på enkeltstarter i etapeløb som Critérium du Dauphiné og Romandiet Rundt i optakten til Tour de France.

Holdtidskørslen på fjerde etape blev den første lille sejr for Team Sky.

Men Chris Froome bliver ikke nødvendigvis den samme kvælende overmagt mod løbet, som Bradley Wiggins og han selv var i 2012.

I hvert fald mener Carsten Jeppesen, at den kenyansk-fødte komet kan vinde på helt andre måder end ved at sætte Sky-toget frem og holde tempoet så højt, at ingen kan eller vil angribe uden at brænde sammen efter 700 meter.

- Froome kan også angribe og gøre en forskel, så det er ikke så vigtigt, at det bliver det fuldstændigt jævne tempo. Derfor har vi et par stykker med, der kan lave temposkift i bjergene, hvis det er det, vi mener, der skal til, forklarer Carsten Jeppesen og henviser til blandt andre Peter Kennaugh, David Lopes og Richie Porte.

Mens Edvald Boasson Hagen tromler modstandernes angrebslyst ned med sit tunge, vedholdene tråd, ved Team Sky, at netop de ryttere kan rykke i offensiven, hvis Froome føler for det eller har brug for det.

Det bliver en helt anden Sky-kaptajn, der skal nedbrydes i år. Men inden showet kan begynde i Pyrenæerne, skal man nok ikke forvente at se Froome satse det hele med det samme. Enkeltstarterne på 11. og 17. etape ligner stadig en fordel, som kan berolige Froomes angrebslyst.

Carsten Jeppesen vil ikke afsløre den taktiske slagplan. Men han erkender, at der ikke bliver satset højt i Pyrenæerne.

- Det er rigtigt, at den sidste uge i Alperne er den vigtige. Dér skal løbet vindes. Men du kan stadig tabe løbet i Pyrenæerne, lyder påmindelsen til Chris Froome.

En mand på vej ind i et hidtil uprøvet terræn af pres og opmærksomhed.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip