Den yderste højrefløj opruster før kommunalvalget i november

Når der 19. november skal stemmes til kommunalvalget, vil højrenationalistiske og indvandrerkritiske partier være at finde på stemmesedlen i langt flere kommuner end ved kommunalvalget i 2009, skriver Jyllands-Posten.

Det skyldes især Danskernes Parti, der blev stiftet i 2011, som har meddelt, at det opstiller i seks kommuner og fire regioner.

Men også partiet Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) har opstillet kandidater til kommunalvalg i tre kommuner og region Midtjylland, og i Odense og Region Syddanmark genopstiller partiet Frit Danmark - Folkebevægelsen Imod Indvandring, der fik 2359 stemmer ved kommunalvalget i 2009.

Chris Holmsted forsker i politisk ekstremisme ved Institut for Kultur og Identitet på Roskilde Universitet. Han mener, at det er led i en moderne strategi for at tilpasse sig nye tider, at de højrenationalistiske bevægelser i højere grad organiserer sig som partier og stiller op til kommunalvalg.

»De nye, højrenationalistiske partier lægger bevidst afstand til 1990ernes uniformer, hagekors og marcheren i gaderne. Det er for eksempel karakteristisk, at DNSB - Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse - stort set ikke er synlig herhjemme mere. I stedet lægger de nye højrenationalistiske partier afstand til nynazismen og nazistiske symboler. Deres politikere fremstår velklædte og velfriserede, og de rekrutterer i højere grad tilhængere på de sociale medier som Facebook, Twitter og Youtube,« siger han til Jyllands-Posten.

De nye højrenationalistiske partier udgør dog trods sammenfaldende strategier ikke et stærkt samlet højre, da der er stor forskel på partierne, vurderer forskerne.

»SIAD er et enkeltsagsparti med anti-islamisering som det primære. Derimod har »Danskernes Parti« fremlagt et bredt partiprogram og sigter helt klart på at fremstå som et seriøst og troværdigt bud på et parti, der vil kunne fungere i en parlamentarisk sammenhæng,« siger Rikke Peters, der er post.doc ved Institut for Æstetik og Kommunikation ved Aarhus Universitet og som har forsket i højreekstremistiske partiers forandringer i den seneste tid.

Det er dog højst usandsynligt, at kandidater fra danske, højrenationalistiske partier bliver valgt ind i kommunalbestyrelser ved valget i november, vurderer Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

»Selv om indvandrerspørgsmål stadig ligger højt på manges vælgeres dagsorden, er der ikke noget, der tyder på, at danskerne er blevet markant mere højreorienterede. Desuden har Dansk Folkeparti ved tidligere valg været tilstrækkelig rebelske til, at de har kunnet mobilisere og samle stemmerne op på den yderste højrefløj, så det er endnu ikke lykkedes noget højrenationalistisk parti at blive valgt ind,« siger han til Jyllands-Posten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip