Den yngste IKEA-søn indtager den høje stol

Forretningen voksede fra den ene butik til 343 verden over, og Ingvar Kamprads møbelkoncept blev en af Sveriges største succeser. I 1986 trådte iværksætteren tilbage fra posten som koncernchef, og nu tager han endnu et skridt tilbage og overlader den vigtige post som bestyrelsesformand for Inter IKEA Group, der ejer IKEA-mærket, til sin søn Mathias Kamprad.

Født i 1969 er Mathias Kamprad den yngste af Ingvar Kamprads tre sønner. Han bor i England og har arbejdet i IKEA-koncernen i snart 25 år på forskellige poster. Han har arbejdet fire år i et IKEA-varehus i Schweiz, siddet som chef for IKEA-koncernens danske datterselskab fra 2004-2008 og har haft forskellige bestyrelsesposter.

Blandt andet har han været bestyrelsesmedlem i Interogo Foundation, den familieejede organisation som ejer Inter IKEA Group, og i Ikano-gruppen og nu altså også i toppen af møbelgiganten. 

»Jeg er stolt over min nye opgave og spændt på at være bestyrelsesformand i Inter IKEA Group. Vi har en erfaren bestyrelse, som dækker alle divisionens behov, og det er et stort privilegium for mig at være en del af det team,« siger Mathias Kamprad i en kommentar.

Familien Kamprad og også den yngste søn er sjældent i medierne og trods rygter om en vild ungdom, holder Mathias Kamprad lav profil og ses ikke ofte offentligt. Men han har i flere år været udpeget til at være sønnen, som skulle overtage møbelimperiet, og da årsregnskabet kom ud, kom den overraskende besked, der bekræftede rygterne, også ud i offentligheden.

Årsregnskabet for Inter IKEA Group overraskede også positivt, men da resultat på 443 millioner euro i 2012 fra 87 millioner euro året før primært skyldtes en engangsindtægt, lægger Mathias Kamprad vægt på, at koncernen skal arbejde for at forbedre sig fra dag til dag.

»Vores hovedopgave er at sikre et lang liv for IKEA-konceptet ved at tænke på forbrugernes behov. Det vil kræve investeringer i både gode og dårlige tider, da gruppen stræber på at blive økonomisk uafhængig,« siger Mathias Kamprad i en kommentar og tilføjer:

»Inter IKEA Group har en god organisation med mange utroligt dygtige folk både i divisionerne og på gruppeniveau. Vores videre rejse skal tages med fodfæste i at bibeholde den stærke kultur.«

Mathias Kamprad tager posten fra tidligere bestyrelsesformand Per Ludvigsson, som har planlagt at gå på pension som 70-årig. På den måde slipper faderen Ingvar Kamprad tøjlerne og tager et vigtigt skridt i koncernens generationsskifte.

»Jeg er glad og stolt over, at Mathias har sagt ja til at blive bestyrelsesformand i Inter IKEA Group efter Per Ludvigsson har besluttet at gå på pension,« siger Ingvar Kamprad i en kommentar og tilføjer:

»Jeg ser dette som et godt tidspunkt for mig at forlade bestyrelsen i Inter IKEA Group. På den måde tager vi også endnu et skridt i det generationsskifte, som har været undervejs i flere år. Men det betyder dog ikke, at jeg vil stoppe med arbejde.«

Dagens Gossip