Denne type sukker er den mest giftige: Sådan giver den næring til vækst af kræft i kroppen

Sukker kan få kræft til at vækste. Det mener forskere, der har undersøgt sammenhængen mellem indtaget af sukker og risikoen for at ‘sætte uønsket gang i’ kræft.

- En masse patienter får at vide, at det ikke gør det store, hvad du spiser, når du har fået konstateret kræft. Dette tidlige stadie af dyreforsøg understøtter dog, at det har en betydning, siger Lorenzo Cohen, der er en af forskerne bag studiet, til Today.com.

Studiet er foretaget ved ‘M.D. Anderson Cancer Center’ under Texas Universitet.

Læs også: Du kan modvirke denne kræftsygdom ved at spise lidt mørk chokolade hver dag

Det er ikke alle typer af sukker, der er farlige, men derimod især fruktose, som får skylden for at kræft spreder sig hurtigere end ellers. Det gør det ved at få såkaldte metastaser til at vokse hurtigere (metastaser er bred betegnelse for, at én type kræftceller spreder sig til en anden del af kroppen, end der hvor kræften oprindeligt opstod red.).

Det er netop metastaserne og ikke deres oprindelige tumor, patienterne oftest dør af, og derfor er studiet vigtigt, ifølge forskerne.

Forsøgene er foretaget på mus, hvor forskerne har forsøgt at give dem så ensartede doser af sukkerholdigt føde, så det svarer bedst muligt til de doser, en gennemsnitlig amerikaner indtager. Derudover var musene disponerede for brystkræft.

De gav musene fire forskellige diæter, som enten var rige på stivelse eller rige på forskellige typer af sukker.

Læs også: Forskere: Vi kan selv modvirke 9 ud af 10 kræftsygdomme

Efter seks måneder havde 30 procent af musene, der indtog diæten med stivelse, brystkræft. 50-58 procent af musene på den sucrose (dvs. rørsukker)-rige diæt havde ligeledes brystkræft. Jo mere sukker, de fik, jo mere groede tumoren.

Sucrose består af to slags sukker; glukose og fruktose. Videre forskning viste desuden, at især fruktose er en katalysator for, at kræft kan videreudvikle sig:

- Det ser ud som om, at fruktose skaber mere fremdrift i den inflammatoriske proces, end glukose gør det, tilføjer Lorenzo Cohen.

Alle typer af sukker fik tumorerne til at vokse hurtigere, men fruktose var den største synder, fastslår forskerteamet.

Lorenzo Cohen slår dog også fast, at vi mennesker jo skal have lov at leve, og at der er sukker i mange naturlige produkter. Derfor skal vi ikke panikke, men i stedet overveje mængden af og kilden til vores indtag af sukker, som har været markant stigende over de sidste årtier.

Eksempelvis er sodavand propfyldt med sukker, uden at det har den store gavnlig effekt for os.

Følg Dagens Advarsler for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip