Departementschef fritages for tjeneste efter ministerafgang

Justitsministeriets departementschef, Anne Kristine Axelsson, fritages for tjeneste i kølvandet på forløbet omkring daværende justitsminister Morten Bødskovs (S) afgang som minister.

Morten Bødskov blev tvunget til at trække sig i december, efter at han havde erkendt, at han tilbage i begyndelsen af 2012 stak Folketingets Retsudvalg en løgn for at forhindre medlemmerne i at besøge Christiania.

Kort efter Bødskovs afgang besluttede regeringen, at også embedsværkets rolle i forbindelse med ministerens afslappede forhold til sandheden skulle kulegraves.

Det førte til redegørelser fra fem medarbejdere i Justitsministeriet, hvoraf Kammeradvokaten altså har vurderet, at der skal gennemføres tjenstlige forhør af departementschefen og en ledende medarbejder.

Denne medarbejder er ifølge flere medier identisk med afdelingschef i Politi- og Strafferetsafdelingen, Jens-Christian Bülow.

Den nye justitsminister, Karen Hækkerup, der altså starter sin tid i ministeriet med at sende den øverste embedsmand hjem, kalder sagen alvorlig.

- Det er naturligvis alvorligt. Det er et stort skridt at bede folk om at tage hjem, siger Karen Hækkerup.

- Men når Kammeradvokaten laver en indstilling til mig om, at der skal indledes tjenstlige forhør, vil det være meget akavet, hvis de samme medarbejdere skulle have deres fortsatte gang i huset, siger hun.

Hvad der så konkret har ført til, at der gøres forskel på den oprindelige kvintet, kan ministeren ikke svare på, siger hun.

- Jeg kan ikke kommentere, hvad der ligger i redegørelserne. Det er tjenestemandsloven, så jeg kan ikke sige mere, lyder det fra ministeren, der håber, at undersøgelsen er afsluttet inden sommer.

Først når de tjenstlige forhør er afsluttet, vil der blive taget stilling til, om der skal tages ansættelsesretlige skridt i forhold til embedsmændene.

Afdelingschef i Justitsministeriet Carsten Vollmer er indtil videre konstitueret i stillingen som departementschef i Justitsministeriet, oplyser Karen Hækkerup.

Justitsministeren har ikke fundet grundlag for at tage yderligere skridt i forhold til andre ansatte i Justitsministeriet.

/ritzau/

Dagens Gossip